Cijene nafte oslabjele zbog gospodarskog usporavanja u Kini

22.08.2023.

16:19

Autor: T.V./HRT/Hina

EU smanjila uvoz energenata

EU smanjila uvoz energenata

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Cijene nafte oslabjele su u utorak na međunarodnim tržištima jer investitore brine kinesko gospodarsko usporavanje koje utječe na smanjenje potražnje tog najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.

Cijena barela na londonskom je tržištu pala 26 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 84,20 dolara. Na američkom tržištu barel je u minusu bio 24 centa, na 79,88 dolara.

Kina, drugo po veličini svjetsko gospodarstvo, smatra se ključnom za povećanje potražnje za naftom u ostatku godine. No, njezina usporena gospodarska aktivnost nakon pandemije COVID-19 zabrinjava tržišta, a obećanja vlasti da će poduprijeti oporavak zasad su ispod očekivanja, uključujući i slabije od očekivanog smanjenje ključne kamatne stope u ponedjeljak.

- Kineska gospodarska slabost stvorit će plafon za cijene nafte u ovoj godini, pogotovo jer se čini da Peking želi izbjeći velike fiskalne poticaje, naveli su iz Eurasia grupe u svojoj bilješci za klijente.

Povećanu zabrinutost u vezi s potražnjom predstavlja i mogućnost novog povećanja kamatnih stopa u najvećem svjetskom potrošaču nafte SAD-u, koju dužnosnici američke središnje banke nisu isključili zbog uporne inflacije.

U međuvremenu se očekuje da će SAD nastaviti smanjivati zalihe. Preliminarna anketa Reutersa pokazuje da ekonomisti očekuju pad zaliha sirove nafte i benzina u prošlome tjednu, a podaci Američkog instituta za naftu o stanju zaliha bit će objavljeni kasnije tijekom dana.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u ponedjeljak barel košarice nafte njezinih članica poskupio 1,12 dolara, na 87,58 dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!