Cijene nafte pale prema 82 dolara

22.02.2023.

18:17

Autor: Hina/Reuters/E.P.C.

Pad cijena nafte na svjetskim tržištima

Pad cijena nafte na svjetskim tržištima

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Cijene nafte pale su na međunarodnim tržištima prema 82 dolara, pritisnute bojaznima ulagača da  američka središnja banka namjerava ponovo podići kamatne stope, što bi smanjilo potražnju za naftom.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila je za 79 centi niža nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila 82,26 dolara.


Na američkom se tržištu barelom s rokovima isporuke u travnju trgovalo po 75,68 dolara, što je za 68 centi niža cijena nego dan ranije.


Trgovci očekuju objavu zapisnika s prošle sjednice američke središnje banke kako bi stekli uvid u procjene dužnosnika o kretanju kamatnih stopa, nakon što su podaci pokazali ubrzani tempo zapošljavanja u siječnju i zastoj u trendu slabljenja inflacije.


Više kamatne stope koče gospodarsku aktivnost i smanjuju potražnju za naftom, kao i jači dolar koji smanjuje kupovnu moć kupaca s drugim valutama.


Ekonomisti su istodobno u Reutersovoj anketi procijenili da će izvješća vlade i Američkog instituta za naftu (API) pokazati rast zaliha nafte u prošlom tjednu, što je učvrstilo zabrinutost za potražnju.


Značajniji pad cijena zakočile su prognoze o smanjenoj globalnoj opskrbi i oporavku potražnje u Kini koja je najveći uvoznik nafte u svijetu.


Analitičari očekuju da će kineski uvoz nafte ove godine dosegnuti rekordnu razinu, poduprt pojačanom potražnjom za motornim gorivom i otvaranjem novih rafinerija.


Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u utorak cijena barela košarice nafte njezinih članica bila gotovo nepromijenena i iznosila je 81,94 dolara.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!