15:29 / 25.04.2022.

Autor: Hina/HRT/V.G.

Cijene nafte pritišću zaključavanja u Šangaju i moguće povećanje kamata u SAD-u

Nafta

Nafta

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima za gotovo pet posto, na najnižu razinu u posljednja dva tjedna, pod pritiskom zabrinutosti zbog produljenih zaključavanja u Šangaju i mogućeg povećanja kamatnih stopa u SAD-u koji prijete globalnom rastu i potražnji za naftom.

Na londonskom tržištu cijena barela potonula je 5,19 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 101,46 dolara. U ranijoj trgovini dotaknula je najnižu razinu od 12. travnja, od 101,20 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 4,61 dolar nižoj cijeni, od 97,46 dolara.

U Šangaju vlasti podižu ograde ispred stambenih zgrada, što izazva novo negodovanje javnosti. U Pekingu su mnogi stanovnici počeli stvarati zalihe hrane, u strahu od sličnog zaključavanja nakon pojave nekoliko slučajeva.

- Čini se da Kina ima veliki kontroverzni problem, a svi izbjegavaju da ga vide. Pooštravanje ograničenja u skladu s politikom nulte tolerancije na covid-19 u Šangaju i strahovi da se omikron ne proširi u Peking, danas su potopili raspoloženje na tržištima, rekao je Jeffrey Halley iz brokerske kuće OANDA-e.

- Šangaj ne pokazuje znakove odustajanja od svoje stroge politike; umjesto toga obećava da će pojačati provođenje ograničenja protiv covida što bi dodatno moglo naštetiti potražnji za naftom, rekla je analitičarka Fiona Cincotta iz City Indexa.

Cijene nafte također pritišće mogućnosti podizanja američkih kamatnih stopa, koje jačaju američki dolar. Jak dolar čini robu izraženu u dolaru skupljom za vlasnike drugih valuta i ima tendenciju da pokazuje povećanu averziju prema rizičnoj imovini.

Cijene su na oba tržišta u prošlom tjednu izgubile gotovo 5 posto zbog zabrinutosti za potražnju, dok je cijena u Londonu naglo potonula nakon što je u prošlom mjesecu dosegnula najvišu razinu od 2008. godine, od 139 dolara.

No cijene nafte podupire nedovoljna ponuda. Ruska invazija na Ukrajinu već je smanjila opskrbu zbog zapadnih sankcija i kupaca koji izbjegavaju kupnju ruske nafte, ali dodatno bi mogla pasti zbog EU-ove potencijalne zabrane ruske nafte.

Times je u ponedjeljak izvijestio da blok priprema "pametne sankcije" protiv uvoza ruske nafte, pozivajući se na riječi izvršnog potpredsjednika Europske komisije Valdisa Dombrovskisa.

Prekidi proizvodnje u Libiji također pružaju podršku. Ta članica OPEC-a gubi zbog nemira u proizvodnji više od 550.000 barela dnevno, a rafinerija nafte Zawiya oštećena je nakon oružanih sukoba.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je danas objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u petak stajao 107,66 dolara, što znači da je pao 1,15 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!