Središnje mjesto na blagdanskom stolu mnogih Slavonaca, ali i ne samo njih, tradicionalno je rezervirano za pečenog odojka. No, visoke su cijene mnoge primorale da, umjesto cijelog odojka, kupe samo nekoliko komada mesa, poput plećke ili buta.
27.12.2025.
07:00
Autor: Hrvoje Šimunović/M.Z./Dnevnik/HRT
Središnje mjesto na blagdanskom stolu mnogih Slavonaca, ali i ne samo njih, tradicionalno je rezervirano za pečenog odojka. No, visoke su cijene mnoge primorale da, umjesto cijelog odojka, kupe samo nekoliko komada mesa, poput plećke ili buta.
U mesnicama se ovih dana najviše traži prasetina. Biraju se manji primjerci, a cijene se za kilogram očišćenoga odojka kreću od 5 pa sve do 13 eura, ovisno o tome kupujete li u trgovačkim lancima ili izravno od uzgajivača.
- Ove godine je odojak povoljan, najpovoljniji ustvari. Kupila sam ga po cijeni od 5 i pol eura. Tražim odojak od dvadesetak kila žive vage, samo su neki od komentara građana.
Mesnice imaju dovoljne zalihe prasetine, koju nude u različitim načinima obrade.
- Najčešće se kupuju, prednje ili zadnje četvrtine. Ima i narudžbi cijelih odojaka, rekao je mesar Ivan Molnar.
Zbog složenih gospodarskih prilika na međunarodnom tržištu oko 60 posto svinjskoga mesa dolazi iz uvoza, a 40 posto je iz naše domaće proizvodnje.
- Konfekcija mesa je išla van, za Kinu. To sada ne može ići i to meso "pliva" na europskim tržištima. Određene količine konfekcije mesa su toliko jeftine da ne može ni jedan proizvođač opstati, kazao je uzgajivač svinja Mirko Kolić.
Stručnjaci napominju da, iako je riječ o zdravstveno ispravnom mesu, uvozna prasetina nije iste kvalitete kao domaća.
- Naši uzgajivači hrane s kukuruzom, ječmom, sojom i vitaminsko-mineralnim dodatcima. Onim nužnim, što mora svinja dobiti. Kod nas odojak jede žitaricu, pravu žitaricu, nikakve prerađevine, pojašnjava predsjednik Svinjogojske udruge Osječko-baranjske županije Goran Jančo.
Unatoč brojnim tržišnim izazovima, proizvođači svinjskoga mesa mogu odgovoriti na povećanu potražnju. Preostaje još vidjeti hoće li si svi koji to žele moći priuštiti - prasetinu na blagdanskom stolu.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora