Riječka tržnica
Foto: HTV / HRT
Samo nekoliko dana ostalo je do Božića. Blagdansko ozračje već se osjeća diljem zemlje. Kupci u trgovinama i na tržnicama nabavljaju sve što im je potrebno za božićni i novogodišnji stol.
Riječka tržnica uoči blagdana: Odojak 13 eura po kilogramu, purica 11,5
- Ponuda na riječkoj tržnici je izuzetno bogata. Cjenovno - za svačiji džep. Svatko može pronaći nešto za sebe, izvijestila je novinarka HRT-a
Mirela Hunček.
Naglasila je da se u subotu ujutro najviše kupovalo meso.
- Odojak je 13 eura po kilogramu, purica 11,5 eura, orasi za kolače su 11,80 eura, a kiseli kupus za sarmu je 2,5 eura po kilogramu, rekla je.
- Prosjek blagdanske potrošačke košarice za prosječnu obitelj iznosi oko 350 eura, dodala je.
- Kupio sam kolače, a sada idem kupiti naranče i jabuke. Meso sam već kupio pa je vrijeme za kavu. Za blagdane smo već potrošili oko 400 eura, govore kupci.
- Na popisu su orasi, riba i puretina. Poslije ćemo u ponedjeljak i utorak kupiti još. Za blagdane ćemo potrošiti oko 150 eura, dodaju.
- Sada je više prometa nego obično, kao i svake godine. Nema tu neke razlike. Idu odojak, janjetina i purice, kao i teletina. Neke su stvari skuplje nego lani, a neke su ostale iste, objasnio je jedan od mesara.
Ponuda sa varaždinskog placa: Purica i patka 9,90, odojak 9,50 eura
Ponuda sa varaždinskog placa je dobra, ali i potražnja.
Kupci se ne žale na prevelike cijene, uglavnom su zadovoljni. Kažu da ne troše ni više, ni manje, nego, otprilike, isto kao i prošle godine, rekla je HRT-ova novinarka Mirta Takač Tomić.
Istaknula je kako je portal Koliko.hr, u suradnji s Hrvatskom udrugom za zaštitu potrošača, proveo istraživanje o standardnoj blagdanskoj košarici za četveročlanu obitelj uoči Božića.
- Varaždinska županija nalazi se na šestom mjestu po visini cijena, a košarica ovdje iznosi 344 eura. Najskuplja županija je Virovitičko-Podravska, gdje ista košarica košta 351 euro. Istraživanje je pokazalo da su najskuplje stavke meso i bakalar. Za ilustraciju, suhi bakalar je 2022. godine koštao oko 37 eura po kilogramu, dok se danas cijena iste klase kreće od 48 do 60 eura, a najskuplji brendovi prelaze i 70 eura po kilogramu, rekla je.
Dodala je i kako na varaždinskim tržnicama, suhi bakalar nije bio dostupan, ali su se mogle pronaći druge tradicionalne blagdanske namirnice: domaća patka i purica po 9,90 eura, domaća guska 14,90 eura, dok tradicionalni odojak stoji 9,50 eura.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!