Cijene stabilne i nakon 31. ožujka

04.04.2023.

12:33

Autor: Hina/A.P.C.

Aplikacija kretanje-cijena.hr

Aplikacija kretanje-cijena.hr

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Cijene u najvećim trgovačkim lancima u Hrvatskoj stabilne su i nakon 31. ožujka, ustvrdilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, pozivajući se na podatke s web stranice kretanje-cijena.hr .

Nakon posljednjeg unosa podataka, s cijenama od 31. ožujka, na web stranici kretnje-cijena.hr  i dalje je vidljivo da su cijene u najvećim trgovačkim lancima u Republici Hrvatskoj stabilne, stoji u priopćenju Ministarstva.


U odnosu na 31. prosinca snižene cijene 253 artikala 


Navodi se da je od ukupnog broja cijena za proizvode iz potrošačke košarice koji se prate na stranici toj web stranici, 253 sniženo u odnosu na 31. prosinca prošle godine, od čega je 157 cijena sniženo zbog akcija.


Primjetno je pojeftinjenje vidljivo kod deterdženta za pranje rublja Persil u Konzumu i KTC-u te Lay's čipsa u Konzumu. Od domaćih proizvođača, najviše su pojeftinili deterdženti za pranje rublja i posuđa Faks i Likvi te Podravka džemovi i tjestenine, kaže se u priopćenju.


Povećane cijene - uglavnom voća i povrća


Zadnje ažurirano stanje na stranici, na dan 31. ožujka, pokazuje i 71 povećanu cijenu u odnosu na 31. prosinca 2022. 


Povećanje cijena uglavnom se, kako se navodi, odnosi na sezonsko voće i povrće, gelove za tuširanje Nivea, tjesteninu Barilla i Elseve šampone za kosu.


Nepromijenjeno 755 cijena 


Ukupno je 755 cijena ostalo nepromijenjeno u odnosu na 31. prosinca 2022. godine.


Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja 17. veljače pustilo je u rad aplikativno rješenje "Kretanje cijena" (https://kretanje-cijena.hr/), čiji je glavni cilj da se građanima na jednom mjestu omogući uvid u kretanje cijena u trgovačkim lancima te usporedba s cijenama na dan 31. prosinca 2022. za ciljane kategorije proizvoda koji čine dio potrošačke košarice.


Prate se cijene 10 trgovačkih lanaca


Partneri projekta tzv. bijelih lista, koji pokazuje kretanje cijena, od njegova pokretanja su trgovački lanci Konzum, KTC i Tommy. Za te trgovačke lance na web stranici prikazane su vrijednosti potrošačke košarice za promatrane proizvode u odnosu na 31. prosinca 2022. 


Od 24. ožujka Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja upotpunilo je web stranicu s novim cijenama drugih sedam velikih trgovačkih lanaca za 365 artikala koji se prate na stranici.


Od pokretanja web stranice do 3. travnja, na njoj je zabilježeno više od 730 tisuća pregleda, kažu u Ministarstvu.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!