Aplikacija "Kretanje cijena" od sutra dostupna građanima

16.02.2023.

10:06

Autor: T.D./HRT/Hina

Aplikacija

Aplikacija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Aplikacija o kretanju cijena u maloprodaji, tzv. bijela lista, sutra će biti dostupna građanima i predstavljena javnosti, najavio je u četvrtak ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović na sjednici Vlade.

- Aplikacija je u testnoj fazi i sutra će biti dostupna građanima i predstavljena javnosti, rekao je Filipović.

Trgovci koji su na toj tzv. bijeloj listi su Konzum, Tommy i KTC i oni su Ministarstvu dostavili sve tražene podatke, a to je oko 350 artikala čije će cijene građani moći usporediti svakih 15 dana.

Filipović je naveo kako se na temelju podataka koji su do sada pristigli, može reći da su od 31. prosinca do jučer u Konzumu porasle cijene četiriju artikala i to se odnosi na nesezonsko povrće, a sličan trend je i u KTC-u i Tommyju.

- Mislimo da je ovakav način informiranja javnosti jako dobar i da će "bijele liste" pomoći građanima donositi odluke prilikom kupnje te će moći povjerenje pokloniti trgovačkim lancima koji su odlučili biti transparentni, rekao je Filipović.

Vučković: Najveći rast kod veleprodajnih cijena jaja


Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je izvijestila da se prema podacima Tržišnog cjenovnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP) tijekom siječnja ove godine prema posljednjem tjednu 2022. bilježi pad veleprodajnih cijena određenih vrsta povrća te jedne vrste voća, i to kelja, mrkve, graha, blitve i jabuka, dok je za preostalo voće i povrće uočen blagi rast.


- U odnosu na godinu ili dvije prije, može se reći da su u odnosu na siječanj 2022. najviše rasle cijene banana, rajčice, luka, mrkve i krumpira, a u zadnje dvije godine najviši rast cijena je kod krumpira i luka, odnosno 120 posto su rasle veleprodajne cijene krumpira u odnosu na siječanj 2021., a luka 77 posto, rekla je Vučković.


Kada se govori o žitaricama i uljaricama, u odnosu na kraj 2022. bilježi se stagnacija ili lagani pad najvažnijih žitarica u veleprodaji - pšenica za devet posto, kukuruz 15,5 posto. Prema godini prije (siječanj/siječanj), cijene pšenice su više 11,11 posto, a kukuruza 12 posto, dok su cijene soje niže za 4,76 posto.


Veleprodajne cijene brašna u petom tjednu 2023. više su u odnosu na kraj 2022., i to glatkog brašna za 1,89 posto, a oštrog za 14,75 posto.


- Tijekom siječnja i početkom veljače otkupne cijene svinjskog i goveđeg mesa nisu se osjetnije razlikovale od onih krajem 2022., kazala je Vučković te navela da je u petom tjednu ove godine veleprodajna cijena junećih trupova viša za 15,09 posto u odnosu na godinu prije, a približno ista u odnosu na kraj 2022., dok je otkupna cijena svinjskih trupova na godišnjoj razini viša za 50,36 posto.


Ako se uspoređuju veleprodajne cijene u petom tjednu ove godine s prosjekom EU-a, može se reći da je veleprodajna cijena junećih trupova niža za 4,31 posto, a svinjskih trupova gotovo identična. Cijene janjećih trupova malo su više, dok su cijene pilećih trupova u opadanju i prema prosjeku EU-a niže za 1,15 posto u petom tjednu ove godine.


Najveći rast, kako je izjavila Vučković, bilježi se u veleprodajnoj cijeni jaja i on se kreće kontinuirano od ožujka/travnja 2022. i trenutačno je na rekordno visokim razinama.


- U petom tjednu ove godine veleprodajna cijena jaja A klase niža je za 1,05 posto u odnosu na posljednji tjedan 2022., a znatno viša u odnosu na godinu prije, rekla je napominjući da su hrvatske veleprodajne cijene jaja više u odnosu na prosjek EU-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!