Cijena trešanja šokirala građane

28.05.2023.

07:00

Autor: Melita Šare/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Cijene trešanja otišle u nebo

Cijene trešanja otišle u nebo

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Cijene sezonskog voća ili povrća na tržnicama sve više šokiraju građane. Odnedavno to su trešnje. Cijena kilograma trešanja doseže čak trinaest eura pa se malo tko lati novčanika. Iako poskupljuje gotovo sve u odnosu na lani, otegotna okolnost je i to što je palo dosta kiše pa su trešnje vodenaste te je malo pravog sočnog crvenog ploda.

Trešnje nisu baš slatke 


Iako je u sedamdeset i osmoj godini, Sukošanka Marija, kaže, popela bi se na stablo trešnje da ima što brati. Trule su, vodenaste, ništa od berbe ove godine, žali se.

- Vidite kako je to sve gnjilo, ono što je i bilo malo su rodile, sve je propalo. Valjda od ove kiše velike, one nisu za kišu, rekla je Marija Smolić-Ročak, Sukošan.

Oni koji su nešto i ubrali na tržnici nude po paprenim cijenama. Toliko paprenim da cijenu i ne označuju kako se kupci ne bi razbježali.

Domaće i do deset eura, ove španjolske čak 13 po kilogramu. One pak koje su slabije rodile i nisu toliko sočne - pet eura.

Davorka Torbarina iz Zadra kazala je da trešnje nisu baš slatke, te da kaže to i kupcima.

- Ove godine dosta je kiše palo tako da su popucale, kad ih berete morate ih bacati, dodala je Nada iz Zadra. 

Cijene vrište na tržnicama 


Neki si priušte samo kilogram po sezoni.

- S obzirom na to da smo penzioneri sve je skupo, poručila je Frida iz Zadra.

No, na cijenu trešanja ove sezone ne žale se samo umirovljenici. Vrište cijene i drugih proizvoda na tržnici. Kilogram pečenice 24 eura, kao dva kilograma trešanja. Već "opjevane" cijene čvaraka kilogram - 18 eura.

Gospodin Dragan radi kao varilac u Njemačkoj i plaća mu je tri puta veća od naše prosječne. I on je zabezeknut cijenama.

Svi kojima je do slasna crvena ploda, savjet, pričekati drugu berbu za 15-ak dana, kada bi cijene ipak trebale malo pasti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!