Direktorica TZ-a Pula: Dobre najave za posezonu

23.08.2023.

11:52

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Jesmo li oborili turističke rekorde - pitanje je koje se nameće u ljetnim mjesecima, osobito na ulazu u posezonu. Da ne treba težiti rekordima, koliko održivosti i kvaliteti, ističu u našim vodećim destinacijama u Istri, kao i u Dubrovniku, koji se smatra turistički najopterećenijim gradom Europe s omjerom 36 turista na jednog stanovnika. Zbog toga direktori turističkih zajednica ističu da je važno rasteretiti špicu sezone u korist pred i posezone.

O tome su u emisiji "Studio 4" govorili Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica TZ Pula i Miroslav Drašković, direktor TZ Dubrovnik.

Cinkopan Korotaj je istaknula kako Istra ima 2 posto više noćenja, što je 5 posto više nego 2019. godine.

- Što se tiče gostiju iz Njemačke, to nije nešto što se nije očekivalo, no mi smo još uvijek 17 posto u plusu u odnosu na 2019., rekla je.

Dodaje kako Hrvatska može i dalje očekivati da se obaraju rekordi što se tiče turizma, ali ne u 7. i 8. mjesecu. Kako kaže, treba se raditi na pred i posezoni.

- Ako očekujemo velike pluseve u 7. i 8. mjesecu, onda to nije održivi turizam, već je samo nizanje brojki, naglasila je.

Na pitanja kakve su najave za posezonu, Cinkopan Korotaj je rekla kako su najave dobre. Nada se da će sve biti u redu ako ne bude vremenskih nepogoda.

- Mi ne promoviramo samo Istru i Pulu. Promoviramo sve aktivnosti i događaje koji nisu samo sunce i more. Upravo to je preduvjet za proširenje sezone, govori.

Dubrovnik pilot projekt održivog turizma


Posljednji turistički pokazatelji jako su dobri za Dubrovnik i oni su u okviru plana. Povećanje gostiju je na razini od 10 posto, kazao je Drašković.


- Dubrovnik je prepoznat kao jedno od najpoželjnijih destinacija u Hrvatskoj. On je privlačan i jetsetterima kao što je bilo vidljivo u proteklim tjednima, istaknuo je.


Nedavno objavljeno istraživanje potvrđuje Dubrovnik kao vodeći grad u Europi s najvećim turističkim opterećenjem po glavi stanovnika - 36 turista na jednog stanovnika.


- Dubrovnik ima samo jednu industriju, a to je turizam i većina se stanovnika okrenula prema istome. Što se tiče šireg društvenog konteksta na državi je da radi na razvijanju drugih djelatnosti u Dubrovniku, rekao je.


Dodaje kako je turizam nešto od čega grad živi i to ne samo sada.


- Ono što činimo je da sve tijekove u gradu što bolje kontroliramo i njima upravljamo i vidljivi su rezultati. Ove godine u Dubrovniku nisu gužve i ne događaju se čepovi koji su bili prije 7-8 godina, istaknuo je Drašković.


Tvrdi kako je Dubrovnik postao pilot projekt održivog turizma u Hrvatskoj.


Napravljena je studija za Dubrovnik koja pokazuje da se rasterećenje 7. i 8. mjeseca već dogodilo, no Dubrovnik je, kako kaže, specifičan stoga što nije isključivo destinacija za odmor. 


- U Dubrovniku je kulturni turizam nešto što se živi desetljećima, a on je najjači u pred i post sezoni, govori.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!