Cijene nafte porasle drugi tjedan zaredom

03.04.2023.

07:28

Autor: T.V./HRT/Hina

Proizvodnja nafte

Proizvodnja nafte

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer se trgovci nadaju jačanju potražnje iz Kine i jer su OPEC i njegovi saveznici najavili smanjenje proizvodnje.


Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošloga tjedna 6,5 posto, na 79,89 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 9,2 posto, na 75,67 dolara.

Unatoč rastu dva tjedna zaredom, u cijelom ožujku cijena barela u Londonu pala je oko 5, a na američkom tržištu oko 2 posto.

U cijelom prvom tromjesečju ove godine cijene nafte pale su već treće tromjesečje zaredom, što nije zabilježeno još od 2015. godine.

No, posljednjih se tjedana cijene oporavljaju, što se ponajviše zahvaljuje nadi trgovaca u ubrzanje rasta kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog uvoznika nafte, jer bi to trebalo ojačati potražnju.

Podršku cijenama pruža i slabljenje dolara jer time nafta postaje jeftinija za kupce u drugim valutama, pa stoga jača i potražnja.

No, rast cijena ograničen jer se očekuju usporavanje rasta zapadnih gospodarstava, a time i potražnje za naftom.

Središnje banke, naime, nastoje suzbiti inflaciju, pa podižu kamatne stope, što će oslabiti potrošnju stanovništva i negativno utjecati na rast gospodarstava.

Doduše, trgovci se nadaju da se bliži kraj ciklusu povećanja kamata, no to će ovisiti o kretanju inflacije.

OPEC+ smanjuje proizvodnju


Podršku cijenama pružila je, pak, najava Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznica o smanjenju proizvodnje.

U nedjelju su članice OPEC+ najavile koordinirano rezanje proizvodnje sirove nafte do kraja 2023. godine, a počevši od svibnja.

Pritom je potpredsjednik ruske vlade Aleksander Novak objavio je kako će Rusija do kraja godine smanjiti proizvodnju za 500 tisuća barela dnevno.

Za toliko će proizvodnju smanjiti i Saudijska Arabija, dok su

Ujedinjeni Arapski Emirati najavili smanjenje za 144 tisuće, Alžir za 48 tisuća, Irak za 211 tisuću, Kuvajt za 128 tisuća, a Oman za 40 tisuća barela dnevno.

Ukupno će, procjenjuje Reuters, proizvodnja OPEC+ biti smanjena za 1,16 milijuna barela dnevno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!