12:55 / 10.01.2022.

Autor: HRT

Ćorić: Činimo sve da ublažimo rast cijena plina i struje

Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja

Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja

Foto: HRT / IMS

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u Slavonskom Brodu bio je na potpisivanju ugovora o izgradnji retencije Glogovica, koja će od poplave štititi više naselja. Na upit novinara komentirao je i najavljeno poskupljenje plina i struje od 1. travnja te rekao kako u Vladi čine sve da ublaže rast cijena tih energenata.


- Ono što će uslijediti od travnja ove godine je korekcija cijena na gore. Ona se u vrlo visokim postotcima dogodila na razini cijele Europske unije i to nije moguće izbjeći. Moguće je učiniti da ta korekcija u Hrvatskoj bude što je moguće blaža - poručio je ministar.

Cijene energenata komentirao je danas i premijer Andrej Plenković, rekavši da je to ključna tema koja će biti s nama sljedećih pola godine.

- Za razliku od mnogih drugih europskih zemalja gdje se ovaj problem pojavio ranije, kod nas se nije pojavio. Kao što ste vidjeli, mi smo uspjeli svim mjerama koje poduzimamo, a radimo ih vrlo diskretno i u tišini, osigurati da za građanstvo nije došlo do povećanja cijena energenata, niti plina niti struje. Kad je riječ o poslovnim subjektima, ovisno o tome kakve su ugovore imali, tako im se mijenjala cijena. Međutim, nismo imali situaciju da smo doživjeli udar na ekonomski standard građana već do sada, što se u mnogim drugim zemljama dogodilo. Da ne govorim o tome da smo, kada je skočila cijena nafte, limitirali cijene dizela i benzina, rekao je premijer, poručivši da Ministarstvo gospodarstva, kao i svi ostali subjekti koji su uključeni, gledaju kako da smanje bilo kakav značajniji udar na standard građana, a koji bi se - dodao je - eventualno mogao dogoditi nakon travnja, dakle nakon kraja sezone grijanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!