Plenković: Hrvatska policija na putu za Beograd

10.01.2022.

10:47

Autor: HRT

Andrej Plenković u posjetu KBC-u Split

Andrej Plenković u posjetu KBC-u Split

Foto: HRT / IMS

Premijer Andrej Plenković nakon obilaska splitskog KBC-a u razgovoru s novinarima komentirao je aktualnosti, između ostalog potragu za nestalim Matejem Perišem.

- Zatražio sam od ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da u Beograd uputi ekipu naših predstavnika hrvatske policije. Oni su danas na putu za Beograd, rekao je premijer, dodavši kako sve ovo vrijeme rade na dvije piste - jedna su direktni razgovori policije, a druga diplomatsko-konzularne aktivnosti koje provodi hrvatsko veleposlanstvo u Beogradu s predstavnicima srpskih vlasti.

- Želimo zahvaliti na dosadašnjim naporima i policiji u Beogradu, i svima koji se bave ovom temom - rekao je, a na pitanje o posljednjem priopćenju srpskog ministra Aleksandra Vulina, rekao je kako je bitno da obitelj Periša i hrvatska javnost dobiju cjelovitu sliku, koja će se znati kada se svi elementi istraže do kraja.

Uloga Pupovca u Banjoj Luci

Komentirao je između ostalog i situaciju u BiH. Napomenuo je da je u prosincu bio u Sarajevu, odakle su poslali vrlo jasnu poruku o teritorijalnoj cjelovitosti BiH. Večeras će premijer, rekao je, imati radnu večeru s Bakirom Izetbegovićem u Dubrovniku, gdje će razgovarati o suradnji i budućnosti BiH, kao i odnosima Hrvatske i BiH.


U Banjoj Luci brojnim je svečanostima, pa i vojnom paradom, obilježen 9. siječnja, Dan Republike Srpske. Tamo je bio i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

- Što se tiče ovoga što se dogodilo u Banjoj Luci i što se tiče prisutnosti gospodina Pupovca, on je tamo bio samo na toj akademiji, išao je u svojstvu predsjednika SNV-a. Koliko ja znam postojala je i dosta značajna potpora u pogledu obnove Banovine nakon potresa, i s te strane on niti je tamo govorio nešto niti je imao nekakvu posebnu ulogu. A što se tiče poruka: mi smo protiv svih poruka koje imaju secesionističke, separatističke konotacije za BiH. Naprotiv, želimo da zemlja dobro funkcionira, i to je naš stav, kristalno jasan od početka, rekao je premijer između ostalog.

Spomen-ploča majoru JNA Milanu Tepiću

Komentirao je i spomen-ploču majoru JNA Milanu Tepiću u Banjoj Luci, rekavši da će Ministarstvo vanjskih i europskih poslova reagirati, ministar Gordan Grlić Radman već će danas uputiti prosvjednu notu. S tim u vezi reagirao je i župan bjelovarsko-bilogorski, kao i gradonačelnik Bjelovara, podsjetio je.

- Mi smo apsolutno svi zgroženi s obzirom na Barutanu, s obzirom na broj poginulih tada. Prema tome za nas je bilo kakva spomen ploča neprihvatljiva, deplasirana i osuđujemo to - rekao je.

Cijene energenata

Komentirao je i cijene energenata, rekavši da je to ključna tema koja će biti s nama sljedećih pola godine.

- Za razliku od mnogih drugih europskih zemalja gdje se ovaj problem pojavio ranije, kod nas se nije pojavio. Kao što ste vidjeli, mi smo uspjeli svim mjerama koje poduzimamo, a radimo ih vrlo diskretno i u tišini, osigurati da za građanstvo nije došlo do povećanja cijena energenata, niti plina niti struje. Kad je riječ o poslovnim subjektima, ovisno o tome kakve su ugovore imali, tako im se mijenjala cijena. Međutim, nismo imali situaciju da smo doživjeli udar na ekonomski standard građana već do sada, što se u mnogim drugim zemljama dogodilo. Da ne govorim o tome da smo, kada je skočila cijena nafte, limitirali cijene dizela i benzina, rekao je premijer, poručivši da Ministarstvo gospodarstva, kao i svi ostali subjekti koji su uključeni, gledaju kako da smanje bilo kakav značajniji udar na standard građana, a koji bi se - dodao je - eventualno mogao dogoditi nakon travnja, dakle nakon kraja sezone grijanja.

Premijer u KBC-u Split: Cijepite se!

U Splitsko-dalmatinskoj županiji pozitivna je svaka druga testirana osoba. Na respiratoru je rekordnih 49 pacijenata. Procijepljenost je loša - u posljednjih šest dana prvu dozu primilo je samo 350 građana. KBC Split obišli su premijer Plenković i ministar Beroš pozvavši građane da situaciju shvate ozbiljno i da se cijepe. 

Premijer Andrej Plenković zahvalio je ravnatelju KBC-a Split dr. Meštroviću i njegovim suradnicima koji već drugo godinu ulažu velike napore kako bi zaštitili zdravlje sugrađana u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

- Čuli smo trenutno stanje, ovdje imamo 217 hospitaliziranih građana zbog bolesti COVID-19, njih čak 49 je na respiratoru. Poruke koje zajednički želimo uputiti, osobito ljudima u Splitsko-dalmatinskoj županiji, to je cijepljenje, primanje booster doze za one koji su primili prvu i drugu dozu, poštivanje epidemioloških mjera, slušanje struke - infektologa, epidemiologa, liječnika - onih koji su najpozvaniji da u ovim okolnostima daju preporuke za odgovarajuće ponašanje i na taj način zaštite naše građane i naravno, stave što je više moguće epidemiju pod kontrolu i smanje smrtnost od COVID-a, rekao je.


Premijer je dodao kako cjepiva ima više nego dovoljno. Na cijepljenje je pozvao posebno starije građane, one iznad 60 godina.


- Na njihovim je obiteljima da im pojasne, prenesu zašto je dobro cijepiti se i tako imati veću zaštitu od COVID-a. Mi ćemo sa strane Vlade, Ministarstva zdravstva i HZJZ-a nastaviti dijalog i s bolnicom i sa županijskim zavodom koordinirati aktivnosti, dati pomoć, bilo da je riječ o ljudima ili sredstvima i na taj način omogućiti da Split pruža kvalitetnu zdravstvenu zaštitu svima koji gravitiraju prema drugom najvećem gradu u Hrvatskoj, rekao je Plenković.


Dodao je kako su ovu prigodu iskoristili i za razvojne projekte KBC-a Split: objedinjeni hitni bolnički prijem bit će završen do 2023. godine, tu je i transfuzijski centar, investicija vrijedna 124 milijuna kuna. Kreću i dodatni projekti financiranja odnosno ulaganja u tamošnji zdravstveni sustav - osobito Križine, rekao je premijer.


- Na taj način učinit ćemo da KBC Split, koji je jedan od najvećih poslodavaca ovdje u Dalmaciji, bude još kvalitetniji i snažniji, poručio je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!