Čovjek - ključ uspjeha u turizmu

09.10.2022.

20:38

Autor: Ivona Ramadža Čolić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Nagrade u turizmu

Nagrade u turizmu

Foto: HTV / HRT

Izbjeći masovnost - razvijati cjelogodišnji turizam. I na obali i na kontinentu. Privući goste željne odmora i uživanja, kojima nije problem potrošiti nekoliko eura više. Za to je potrebno poraditi na visokoj dodanoj vrijednosti. Nije dovoljno samo - sa samozadovoljstvom ustvrditi da je iza nas uspješnija turistička sezona od one pretpandemijske. Jedinstven doživljaj - na umu je svakom putniku. A prvi i posljednji dojam o destinaciji - ostavit će ljudi! 

Individualni pristup gostu danas je u modi. Osjećati se treba kao da je jedini, a ne jedan od mnogih. 

- Oni vole kad im pričate, pričate priče. To je u turizmu sad u samom vrhu, i vi s njima imate interakciju, govori Varja Guttert, dobitnica nagrade "Čovjek - ključ uspjeha" u kategoriji turistički vodič.

Dobar domaćin ugađa gostu. Današnji zna što hoće. Bira: autentičnost. I kad je riječ o okusima.  

- Zvijezda lokala je namirnica. Kad vidite taj izraz lica na gostu da je zadovoljan, to je hrana za nas kuhare, naglašava Saša Began, dobitnik nagrade "Čovjek - ključ uspjeha" u kategoriji kuhar. 

Probuditi mu valja sva osjetila. Zlatno je to pravilo - ponavljaju turistički lisci. 

Ističe se i da je uz visoke standarde smještaja, još važnija kvaliteta usluge. Poziv je ovo, a ne posao.

- Ja sam uvijek vezan za turizam. Vezan sam za goste. Veselim se gostu, i dok god mogu hodati to će tako ostati, rekao je Dane Slamić, dobitnik HTZ-ove Nagrade za životno djelo. 

Ljudi čine razliku. Zato zaslužne pojedince struka i nagrađuje.

- Bez kvalitetnih ljudi, bez kvalitetnoga kadra jednostavno nema hrvatskog turizma i nema ovako uspješnih rezultata kao što smo ih ove godine ostvarili, istaknula je Kristina Mamić, HTZ. 

Sigurnost u zemlji u kojoj borave - i to putnici cijene.

Njemačku četveročlanu obitelj brački su vatrogasci nakon teške nesreće izvukli iz olupine. Djecu su zbrinuli u vatrogasnom domu, a poslije izlaska iz bolnice i roditelje - do opravka. 

- Majka je dobila povjerenje i molila me pri izlasku za dvije stvari: da je djeca ne vide u tom stanju i molila me da se pobrinem za djecu, govori Nikola Martinić-Dragan, dobitnik nagrade "Čovjek - ključ uspjeha" u kategoriji vatrogasac.

Gosta valja ispratiti sa smiješkom. Do tada, sve mora biti kao po špagi.   

Bez timskog rada, jasno je svima, ni nagrade se ne mogu žeti.

- Zrno ljubavi prema poslu. Zrno dobre ekipe, dobre organizacije u konačnici plod svega toga je da gost bude zadovoljan, naglašava Sandra Stanić, dobitnica nagrade "Čovjek - ključ uspjeha" u kategoriji djelatnica hotelskog domaćinstva.

Lijepa naša teži izvrsnosti! Jer to je ono što izdvaja.

A nosi i njihov potpis. Nije floskula: čovjek jest ključ uspjeha u turizmu!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!