14:46 / 12.02.2018.

Autor: HRT

Dalić najavila izradu nacionalne strategije digitalizacije gospodarstva

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Tom strategijom želi se pridonijeti spremnosti hrvatskog gospodarstva za budućnost, pogotovo malih i srednjih poduzeća, rekla je ministrica Dalić.
Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić najavila je izradu Nacionalne strategije digitalizacije gospodarstva. Ocijenila je da Hrvatska ima dobre pretpostavke za digitalnu transformaciju te da tu priliku treba iskoristiti.

Na skupu "Digitalna (R)evolucija", koji je organizirala Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), Dalić je istaknula da bi ta strategija trebala adresirati poboljšanje zakonodavnog okruženja za poticanje investicija i inovacija u kontekstu jedinstvenih digitalnih tržišta, nove poslovne modele za male i srednje poduzetnike, razvoj istraživanja u digitalnim tehnologijama te sigurnost podataka. Isto tako, obuhvatit će i otvaranje digitalne platforme, kao i edukaciju digitalnih vještina za sva životna doba.

Tom strategijom, kazala je Dalić, želi se pridonijeti spremnosti hrvatskog gospodarstva za budućnost, pogotovo malih i srednjih poduzeća. 

Četvrta industrijska revolucija ne dopušta gubitak vremena. Mi u Hrvatskoj smo prvi ili drugi u Europi po traženju vijesti na internetu, ali smo pri dnu po e-trgovini i e-bankingu. Država se mora zapitati zašto i zbog čega neke od njezinih digitalnih servisa, kao što je recimo e-građani, slabo koriste čak i najnapredniji korisnici ICT usluga, navela je Dalić. Dodala je da će se kroz reformu školstva stvoriti prilika djeci da se lakše prilagode budućnosti. Oko 65 posto današnjih školaraca radit će u zanimanjima koja danas ne postoje. Naša je najveća zadaća pripremiti djecu za taj novi svijet i za nove vještine. Digitalizacija donose nove poslove, nova zanimanja, ali i gasi neka postojeća, naglasila je.

Istaknula je i da je u proceduri donošenja zakon o potpori za znanstveno-istraživačke aktivnosti, kao i da je velik interes za bespovratnim sredstvima iz EU fondova za potpore istraživanju, razvoju inovacija i sl.

Navela je i da je digitalna transformacija nezamisliva bez prilagodbe adekvatne infrastrukture, istaknuvši pritom povezanost s internetom te izgradnju mreže nove generacije.

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja navela je da digitalna revolucija i tehnološke promjene kojima svjedočimo mijenjaju svijet brže nego ikada u povijesti. Transformacije koju donosi četvrta industrijska revolucija ne ostavljaju puno vremena za prilagodbu. Tko ne uspije održati korak s promjenama, nepovratno će zaostati. Hrvatska međutim s promjenama ne stoji najbolje, kazala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!