Dalmatinski med 'limited edition'

14.10.2021.

16:37

Autor: Magdalena Šipić/Potrošački kod/HRT

Dalmatinski med

Dalmatinski med

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Dalmatinski med dobio je nacionalnu zaštićenu oznaku izvornosti! Riječ je o medu od kadulje, drače, vriska, vrijesa i mandarine, cvjetnom i bjelogoričnom medu, te medunu od maklena koji se proizvode na području Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Postupak zaštite trajao je pet godina, no isplatilo se - kažu pčelari - svake sekunde i svake uložene lipe. Sa zaštićenom oznakom izvornosti medu raste tržišna vrijednost i pčelari će ga - iako ni do sad nije bilo problema - moći lakše prodati, a kupci će znati što kupuju.

- Svi mi znamo što je dalmatinski med. To je kvaliteta! Svi su hrvatski medovi kvalitetni, ali dalmatinski med je 2 skalina ispred ostalih medova, kaže predsjednik Udruge pčelara Dalmacije Ivan Mravak.

- Flora koja se nalazi na ovom području, raznolikost medonosnih biljaka. Sve što je ljekovito u biljci je u nektaru tako da se to povezuje s tim. Potražnja za našim medovima nije dobra nego - vrlo dobra, govori Dragan Plavčić iz pčelarske udruge "Pčela".

A sad će biti - još bolja! Na nacionalnoj razini Zadarska, Šibenska, Splitska i Dubrovačka županija zaštitile su osam vrsta meda. Nikad nisu imali problema oko prodaje meda, kaže Zlatko Elveđi iz udruge pčelara "Dalmatina" - sve što bi izvrcali prodali bi. Na temelju certifikata i markice mogu povećati cijenu svoga proizvoda, dodaje.

- Ne možemo nikome diktirati po kojoj će cijeni med nuditi na tržištu, ali tko osjeti potrebu da prihvati certifikat i uvjete, sigurno cijena biti malo veća. Mi imamo neku specifičnost u tom medu. Ali da bi se to dokazalo, moramo ga certificirati, napominje Darko Dominiković iz pčelarske udruge "Kadulja".

Skuplja, kontrolirana proizvodnja

- Vidite i sami da je u zadnje vrijeme dosta uvoznih medova, dosta patvorina. Svega ima, a najmanje meda. Kuća koja nas bude pratila uzimat će uzorke i sve ostalo. Svaki med ima svoje specifičnosti i parametre i nije svaki med isti, naglašava Ivan Mravak.

- Nakon toga dolazi do kontrole laboratorijskih izvještaja, da utvrdimo je li kvaliteta proizvedenog uistinu ona koja je specifikacijom i određena. I to je postupak koji će se primjenjivati kroz cijelu proizvodnu sezonu, napominje Ana Marušić Lisac iz Biotechnicon poduzetničkog centra u Splitu.

'Limited edition'

- Budući da ovdje govorimo o proizvodu koji je limited edition, u ograničenoj količini, potrebno je itekako moći ispričati priču, a da bi se mogla dobro ispričati potrebna su financijska sredstva za marketing i hvala Bogu imamo u Programu ruralnoga razvoja predviđenu mjeru za to pod oznakom Mjera 3.2 koja pomaže za marketing, komunikaciju i promociju zaštićenih proizvoda."

A Hrvatska ih ima - više od 30. Zasad. Jer, potražnja za tradicionalnim proizvodima visoke kakvoće ne jenjava. Kako na domaćem tako i na europskom tržištu. Koje će, uvjereni su pčelari, uskoro osvojiti i - dalmatinski med.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!