Davor Filipović: Država intervenira u cijene jer tržište ne funkcionira

04.01.2023.

08:28

Autor: A sada Vlada/Hrvatski radio/M.Š./HRT

Ministar Davor Filipović u "A sada Vlada"

Ministar Davor Filipović u "A sada Vlada"

Foto: HTV / HRT

U emisiji "A sada Vlada" na Hrvatskom radiju gostovao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Prelazak na euro, žale se mnogi, izazvao je niz poskupljenja, cijene se zaokružuju, neke krivo preračunavaju...

- Inflacija raste iz mjeseca u mjesec, a u toj strukturi najviše sudjeluju cijena hrane i bezalkoholnih pića koji se prodaju u trgovačkim lancima. Istovremeno, Vlada kontinuirano intervenira, a s druge strane imate porast cijene proizvoda. To više neće prolaziti, to je poruka koju sam poslao trgovcima. Da mi pomažemo, a da oni podižu cijene te da se tako ruši standard građana, rekao je ministar na početku gostovanja u emisiji.

"Građanima računi sve veći, a mogu kupiti sve manje"

Ističe da se nekoliko puta smanjivao PDV kako bi se smanjila cijena za građane.

- Neka trgovci izađu malo u javnost i obrazlože zašto se nisu snizile cijene nakon toga. Imamo devet proizvoda koje smo početkom rujna ograničili kako bismo pomogli građanima.

Spomenuo je primjer cijene ulja.

- U jednom trgovačkom lancu našli smo ulje po 11,58, samo dan nakon uvođenja mjera, a dan prije je bila 18,99. Pogledajte kolika je to bila marža, samo da bi netko ostvario veći profit, objašnjava dodajući da ograničavanje cijena određenih artikala pokazalo kao dobar potez.

- Kada slušate trgovačke lance, svi su napravili sve kako treba i poštovali su zakone. Građanima je svaki put u trgovini račun sve veći, a mogu kupiti sve manje, dodaje ministar gospodarstva. 

Prodaja proizvoda nakon uvođenja eura

Prodaja proizvoda nakon uvođenja eura

Foto: PIXSELL / PIXSELL

Goruće je i pitanje cijene jaja. Cijene su ekstremno visoke, kreću se iznad 20 pa i do 25 kuna za 10 komada.

- Moraju se svi osvijestiti da radimo u razdoblju nezapamćene krize, neki zaboravljaju situaciju, gledaju kako ostvariti što veće profite. To nije dobro, to nećemo dopustiti. 

No, nalazimo se u tržišnoj ekonomiji. Tko može privatniku odrediti koju će on cijenu nekog proizvoda staviti? 

- Sve intervencije koje smo poduzeli, poduzeli smo jer tržište ne funkcionira. Pogledajte cijenu energenata, to je posljedica ruske agresije te špekulativnog ponašanja. Riješili smo cijenu struje, kontroliramo cijenu goriva, cijena plina se vratila na jednu stabilnu razinu. Neka mi netko kaže gdje je razlog za poskupljenja. Zašto nisu smanjili cijene kada su se smanjile cijene goriva, plina ili električne energije? 

"Ministarstvo razmišlja o svojim crnim listama"

Dodaje da se intenzivno razmišlja o tzv. crnim listama. 

- Slovenija je to dobro napravila putem nevladinih organizacija. Mi smo angažirali šest udruga koje na svojim stranicama mogu objavljivati sve one koji ne rade u korist potrošača i "love u mutnom". Mi ćemo razmotriti i da Ministarstvo gospodarstva objavi svoju listu. 

Dodaje, međutim, da je u Sloveniji cijena električne energije gotovo 60% viša nego u Hrvatskoj, a inflacija je ispod 10% i pada, dok kod nas raste.

- Nadam se da građani neće ići preko granice kupovati u Sloveniji, očekujem da će zbog Vladinih poteza doći do smanjivanja razina inflacije. 

"Kod novih paketa mjera, uzet ćemo u obzir ponašanje poduzetnika"

HEP kaže da podnosi veliki teret vezano uz energetsku krizu. Govoreći o pitanju zelene energije, ističe da je pokrenuto pitanje proizvodnje struje iz geotermalne energije i to raspisivanjem natječaja prošloga tjedna, a što bi, ako istraživanja budu uspješna, moglo donijeti i do 400 milijuna eura novih investicija. 

- Što se tiče mjera oko ograničavanja cijena energenata, procjenjivat ćemo što se događa, čvrsto ćemo stajati i uz građane i uz poduzetnike. U razdoblju iza 31.3. vidjet ćemo kako se stvari razvijaju. Uzet ćemo u obzir ponašanje poduzetnika, u cijelom razdoblju otkako su mjere na snazi. Ne može se očekivati od Vlade da kontinuirano pomaže, a da netko poseže sve dublje u džepove naših građana. To ćemo uzeti u obzir kada ćemo razmišljati o kalibriranju novog paketa mjera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!