Prva dama Ukrajine predat će pismo Zelenskog za kineskog predsjednika

17.01.2023.

Zadnja izmjena 17:31

Autor: HRT/V.G./Hina

Olena Zelenska u Davosu

Olena Zelenska u Davosu

Foto: Arnd Wiegmann / REUTERS

U vrijeme izrazite inflacije i zastoja rasta - svjetska se krema gospodarstva i politike nakon trogodišnje stanke ponovno sastaje u Davosu. Pitanje je kakva rješenja globalni ekonomski forum može ponuditi svijetu koji se nalazi na kritičnoj prekretnici. Također, tema koja se svakako nametnula, posljedice su rata u Ukrajini. 

Ukrajinska prva dama rekla je u utorak na Svjetskom gospodarskom forumu da će uručiti pismo kineskom izaslanstvu u kojem su izloženi prijedlozi predsjednika Volodimira Zelenskija za okončanje ruskog rata u njihovoj zemlji.

Kina, koja je kao i Rusija stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, važan je partner Moskve i odbila je osuditi rusku invaziju Ukrajine.

U govoru kojim je pozvala nazočne u Davosu da učine više da pomognu okončati rat, Olena Zelenska je rekla da je planirala uručiti pismo kineskom vice premijeru Liu He, koji je govorio nakon nje, kako bi ga predao predsjedniku Xi Jinpingu.

Također je rekla da ima pisma za predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen i švicarskog predsjednika Alaina Berseta.

- Danas ću uručiti kolegama koji sudjeluju u ovom dijelu foruma, pisma predsjednika Ukrajine, rekla je na svojem jeziku.

Pozvavši publiku u švicarskom odmaralištu Davosu da bolje iskoriste svoj utjecaj i okončaju borbe, rekla je da je potrebna globalna suradnja da se spriječi kolaps života, "na što su ljudi diljem svijeta već navikli."

- Jedinstvo je ono što vraća mir, rekla je.

Zelenska je rekla da rat ima globalne posljedice koje bi se mogle pogoršati ako Ukrajina bude poražena.

- Kako svijet očekuje da će postići klimatsku neutralnost, ako ne može zaustaviti palež čitavih ukrajinskih gradova. To je ono što Rusija čini sa svojim topništvom, projektilima, iranskim dronovima, rekla je.

- Svi znate da nikad nije bilo predviđeno da ruska agresija stane na ukrajinskim granicama. Ovaj rat se može proširiti dalje i posijati širu krizu ako Ukrajina izgubi.

video thumb

U govoru pred globalnim liderima okupljenima na Svjetskom gospodarskom forumu Von der Leyen je rekla da će EU ustrajati koliko god bude trebalo i biti uz svoje ukrajinske prijatelje.

- Isplata prve tranše od tri milijarde eura pomoći Ukrajini od ukupno 18 milijardi eura vrijednog paketa u utorak "snažna je poruka" s ciljem pomoći ukrajinskoj financijskoj stabilnosti, rekla je.

Predsjednica Komisije rekla je i da će EU nastaviti pomagati Ukrajini da obnovi opskrbu strujom, grijanjem i vodom nakon ruskih raketnih napada te da će dugoročno pomagati obnovi zemlje.

Davos: Klimatske promjene i recesija utječu na veći broj zaraženih malarijom

Klimatske promjene utječu na pojavu sve većeg broja zaraženih malarijom i tuberkulozom u nekim od najsiromašnijih zemalja, rekao je u Davosu Peter Sands, izvršni direktor Globalnog fonda za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije.

Velik porast broja zaraženih malarijom slijedio je nakon nedavnih poplava u Pakistanu i nakon ciklona koji su 2021. pogodili Mozambik, kazao je Sands.


- Kad god imate ekstremne vremenske prilike, prilično je uobičajeno da se javi i val malarije, rekao je na godišnjem sastanku Svjetskoga ekonomskog foruma (WEF) u Davosu.

Sve češće ekstremne vremenske nepogode i posljedično nastanak golemih bazena stajaće vode koji privlače komarce, siromašnije populacije čine još ranjivijima, upozorio je Sands.

Kazao je i da klimatske promjene utječu na promjenu staništa komaraca.

Planinska područja Afrike, posebno u Keniji i Etiopiji, sada su podložna malariji jer su ondje porasle temperature. Zbog nekad niskih temperatura, komarci na tim područjima nisu mogli preživjeti.

Sands vodi najveći svjetski globalni fond koji ulaže u borbu protiv tuberkuloze, malarije i side u nekima od najsiromašnijih zemalja. 

Fond, koji je za cilj postavio prikupljanje 18 milijardi dolara, dosad je uspio prikupiti 15,7 milijardi, što je najveća količina novca ikada prikupljena za globalno zdravstvo.

Kada gledamo prema budućnosti, možemo zaključiti da su klimatske promjene samo jedan od čimbenika koji bi mogli omesti napore u iskorjenjivanju tih triju bolesti, rekao je Sands.

Primjerice, rat u Ukrajini rezultirao je pogoršanjem kada je riječ o zarazi HIV-om i tuberkulozom.

U zemljama sa srednjim dohotkom, poput Indije, Pakistana i Indonezije, broj novih slučajeva tuberkuloze među najsiromašnijim stanovništvom također raste.

Uza sve veću globalnu recesiju te će zemlje, istaknuo je Sands, biti pod povećanim pritiskom.

- Iz naše perspektive veliku zabrinutost potiče pitanje što se događa sa zdravstvenim proračunima u otprilike 120 zemalja u koje ulažemo. Čak i unutar tih proračuna za zdravstvo, koliko se izdvaja za COVID?, zapitao se Sands.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!