Davos 2023.: Idris Elba pozvao na ulaganja kao pomoć siromašnima svijeta

16.01.2023.

Zadnja izmjena 14:15

Autor: M.M./Hina/HRT

Davos

Davos

Foto: Arnd Wiegmann / Reuters

Glumac Idris Elba i njegova supruga Sabrina Dhowre Elba pozvali su u ponedjeljak poslovne i političke čelnike u švicarskom Davosu da pruže više potpore najsiromašnijim zemljama svijeta u obliku ulaganja, a ne pomoći.

Na ceremoniji otvaranja godišnjeg sastanka Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u švicarskom planinskom zimovalištu, oboje članova obitelji Elba nagrađeni su za svoj rad u području očuvanja okoliša, sigurnosti hrane i klimatskih promjena.


Par u kojem su oboje ambasadori dobre volje UN-ova Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj, pozvao je sudionike godišnjeg sastanka na vrhu na brzu financijsku potporu ljudima pogođenim oskudicom hrane i klimatskim promjenama.


- Siromašni ovoga svijeta ne traže samo pomoć i milostinju, oni traže ulaganja, rekao je Idris Elba.


- Razumijemo snagu i promjenu koja može doći iz ove dvorane... Možemo se kretati agilnošću i brzinom i vaša je brzina ono što je sada potrebno, kazala je zvijezda filmova "Mandela: Long Walk to Freedom" i "Beasts of No Nation" dodao je.


Sabrina Dhowre Elba posebice je ukazala na prehrambene krize u Somaliji, Haitiju, Sudanu i drugim zemljama, fokusirajući se na položaj malih poljoprivrednika koji su bez pristupa resursima koji su im potrebni, a ipak proizvode trećinu hrane na planeti.


- Ovdje smo u Davosu kako bismo ukazali na ljude i zemlje koji nisu toliko na naslovnicama kao moj suprug", rekla je Sabrina Dhowre, somalijsko-kanadski model i glumica.


53. godišnji sastanak Svjetskog gospodarskog foruma (WEF), u švicarskom Davosu okuplja od 16. do 20. siječnja 2023. poduzetnike, znanstvenike, korporativne i političke čelnike na temu 'Suradnja u fragmentiranom svijetu'.

Politički lideri pristižu u Davos, ali izostaju najmoćniji igrači


Njemački kancelar Olaf Scholz jedini je čelnik skupine G7 koji bi trebao prisustvovati 53. sastanku Svjetskog gospodarskog foruma.

Američki predsjednik Joe Biden, britanski premijer Rishi Sunak i francuski predsjednik Emmanuel Macron neće otputovati u Davos.

Neće doći ni moćni igrači izvan G7 - kineski predsjednik Xi Jinping niti brazilski predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva koji je obećao vratiti svoju zemlju na svjetsku pozornicu nakon izolacionističkih godina desničarskog prethodnika Jaira Bolsonara.

Dok se veliki dijelovi svijeta nose s rastućim cijenama hrane i goriva, a čini se da je globalno gospodarstvo na rubu recesije, predsjednici i premijeri možda smatraju da bi njihov boravak u Švicarskoj loše odjeknuo u njihovoj domovini.

Neki su otkazali u posljednji trenutak - južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa bio je jedan od 52 politička čelnika na popisu sudionika foruma, ali je otkazao posjet u nedjelju zbog aktualne energetske krize u zemlji.

U ponedjeljak je službeno počelo petodnevno okupljanje svjetske elite pod motom "Suradnja u rascjepkanom svijetu". Još se ne zna hoće li se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij obratiti forumu kao prošle godine, dok ruski predsjednik Vladimir Putin neće govoriti.

Milijarder Elon Musk rekao je da ostaje daleko od Davosa jer mu događaj, koji uključuje više panel rasprava o pitanjima od monetarne politike i geopolitičkih žarišta, do obnovljivih izvora energije i javnog zdravlja, zvuči dosadno. 

Ipak, organizatori su objavili da će biti prisutno više od 1500 poslovnih čelnika iz svih industrija, uključujući šefove Microsofta, Ubera, Pfizera, Saudi Aramca i niza financijskih institucija.

Svjetski gospodarski forum oduvijek je bio mjesto za promicanje globalne trgovine i otvorenih tržišta koji su pod velikim pritiskom od izbijanja pandemije koronavirusa.

Investicijska zvijezda George Soros, proslavljen posjetitelj Davosa, ove godine putuje na Minhensku sigurnosnu konferenciju umjesto na Svjetski gospodarski forum. 

Oxfam poziva na "ukidanje" milijardera

- Svaki milijarder je neuspjeh javne politike, ističe nevladina organizacija Oxfam u izvješću objavljenom u prigodi otvorenja Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u Davosu u ponedjeljak, pozivajući na prepolovljenje njihova broja do 2030. zahvaljujući oporezivanju i zatim na njihovo dugoročno "ukidanje".

- Ekonomska nejednakost dosegnula je krajnju i opasnu razinu", piše međunarodna organizacija u godišnjem izvješću o nejednakosti, prvog dana foruma u švicarskom zimovalištu Davosu gdje će tjedan dana raspravljati gospodarske i političke elite.

Zahvaljujući naglom rastu cijena na burzi, bogati su u zadnjih deset godina postali još bogatiji: na 100 dolara stvorenog bogatstva, 54,4 dolara završila su u džepovima 1 posto najbogatijih pojedinaca, a 70 centima je otišlo 50 posto siromašnih, ističe nevladina organizacija.

Imovina milijardera se udvostručila, a njihov broj raste, tvrdi Oxfam, čija je izvršna direktorica Gabriela Bucher pozvana na forum.

- Krajnja koncentracija bogatstva potkopava gospodarski rast, korumpira političare i medije, nagriza demokraciju i produbljuje nejednakost, piše organizacija

Ističe da su nejednakosti postale "egzistencijalna prijetnja našim društvima, koja paralizira našu sposobnost da zaustavimo siromašenje" i "prijete budućnosti planeta".

Kako navodi međunarodna organizacija, oporezivanje je "presudno" za smanjenje broja milijardera na planetu i ne smije mimoići prihode i kapital najbogatijih.

Među mjerama koje se predlažu u izvješću jesu poseban porez na bogatstvo, porez na dividende te povećanje poreza na prihode od rada i kapitala 1 posto najbogatijih.

Uz to, "super dobit" kompanija je na ciljniku Oxfama koji predlaže da se više oporezuju iznimno visoke dobiti, poput milijarda koje zadnjih mjeseci zarađuju naftne kompanije zahvaljujući eksploziji cijena energenata, u prilikama rata u Ukrajini.

Te bi mjere, ocjenjuje nevladina organizacija, omogućile da se imovina i broj milijardera smanje na razinu iz 2012., prije nego se brojevi na uspnu do neba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!