Debeljak: Stopiranje proizvodnje moglo se spriječiti, HBOR bi i zaradio

01.04.2022.

19:31

Autor: Ivica Đuzel/Dnevnik/HTV

Tomislav Debeljak

Tomislav Debeljak

Foto: Dnevnik / HRT

U Brodosplitu je jutros zaustavljena proizvodnja. Brodogradilištu je, zbog sankcija najvećem kreditoru, ruskoj VTB banci, blokirano 60 milijuna eura. Zbog nedostatka novca za proizvodnju najvećem dijelu od gotovo dvije tisuće radnika rečeno je da danas ne dolaze na posao. U 90 godina dugoj povijesti brodogradilišta proizvodnja nikada nije bila zaustavljena. Kako je do toga došlo i je li se to moglo spriječiti u Dnevniku HTV-a govori predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak

- Stopiranje proizvodnje apsolutno se moglo spriječiti. Mi smo odmah reagirali da se sa VTB banke kojojoj su zabranjene isplate - to prebaci na jedino moguće rješenje a to je HBOR. Ostale banke imaju restrikcije da od VTB-a ne mogu ništa prezuzimati. HBOR bi, kao i na svim drugim kreditima - zaradio. Ne tražimo mi pomoć u novcu, nego samo pomoć da se ono po što smo išli van, jer smo preveliki - da se vrati u HBOR, kazao je Tomislav Debeljak

Komentirajući konstataciju da nigdje u svijetu ne mogu dobiti kredit kazao je kako se kredit od VTB-a nigdje ne može preuzeti - to može samo HBOR kao državna 'firma'.

U ponedjeljak sastanak u HBOR-u

- Država je već VTB-u dala jamstva za taj brod (Janssonius). Od 120 milijuna kredita, državno jamstvo je 32. Ostatak je komercijalni kredit u koji je ušao VTB i taj je dio trebao preuzeti HBOR, kaže Debeljak. Potvrdio je da je imao kontakte s ljudima iz Vlade i ministarstva, a u ponedjeljak ima i sastanak u HBOR-u. Nada se da će brzo riješiti problem.

Napomenuo je da će, ako se ova agonija nastaviti Brodosplit izgubiti ljude koje će otići u druga brodogradilišta. Potvrdio je da su radnici danas dobili dio plaće za veljaču, "velikim dijelom". Kazao je kako uopće ne želi razmišljati o gašenju brodogradilišta. 

'Mi smo profitabilni, samo smo preveliki za ugovaranje u Hrvatskoj'

- Mi smo, za razliku od ostalih - profitabilna firma, profitabilna grana s profitabilnim ugovorima. Ovdje se ne radi o pomoći kakva je bila kod Uljanika, Trećeg maja i slično - gdje su se novcem pokrivali gubici. Radi se o komercijalnoj situaciji, samo što smo mi preveliki da bi se ugovoralo u Hrvaskoj. Na žalost, eto - otišli smo u VTB, dodao je Debeljak.

- U knjizi narudžbi imamo vrhunsku jahtu, polarni kruzer, tanker, ophodne brodove i Janssonius. Ovo je za Brodosplit bio najbolji mogući trenutak. Došli smo od tankera do trenutka da smo stvarno svjetska krema brodogradnje. Dogovaramo najsofisticiranije, najskuplje i najprofitabilnije brodove. I viša sila nas je blokirala, poručio je.

Komentirajući izjavu ministra Tomislava Ćorića da Brodosplit ima "nešto složenije probleme" Debeljak je kazao: "Vjerojatno nije dobro upoznat s nekim stvarima". 


U praznom brodogradilištu samo Indijci i Ukrajinci 

Proizvodnja je stala jer je VTB Europe banka s kojom je ugovoreno financiranje gradnje dvaju novih brodova nakon sankcija nametnutih Rusiji zaustavila sve daljnje isplate.

- Radi se o redu veličine dva kredita od 90 milijuna eura plana. Naše učešće je otprilike 60 milijuna eura. To su ogromni novci, nas je to privremeno zaustavilo, kazao je član Uprave Brodosplita Darko Pappo.

U Brodosplitu su pokrenuli inicijativu da iznos kredita po komercijalnim uvjetima refinancira državni HBOR. No ministar gospodarstva Tomislav Ćorić naglašava kako je država Brodosplitu tijekom procesa restrukturiranja već dala milijardu i pol kuna, da je škver dobro počeo - ali da su ga pandemija i rat skupo stajali. Riječ je, kaže - o malo složenijem problemu.

- Upravo je to izazov ugovaranja novih brodova za brodogradilišta. Bojim se da Brodosplit ima taj izazov i nadam se da će ga proći. Hrvatska vlada, HBOR i Ministarstva gospdarstva i financija su uvijek za suradnju s našim brodogradilištima, no ovdje je nešto složeniji problem u pitanju, poručio je.

Radnici na nogama, očekuju plaću za veljaču

- Očekujem da će se to isplatiti. Kako će se to riješiti i na koji način mene ne interesira - ni uprava, ni premijer, ni ministri, to me ne interesira. To su njihovi problemi. Ali želim da se nastavi brodogradnja i da ljudi mogu normalno raditi i osigurati egzistenciju, poručio je Joško Franić iz Sindikata metalaca Hrvatske.

U Brodosplitu još ističu da za obje novogradnje postoje krajnji kupci, otplatni plan bez državnih potpora i subvencija. Kažu da imaju ugovorenih i novih poslova vrijednih 300 milijuna eura. Stoga ipak očekuju pomoć iz Zagreba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!