Blažić: Rast cijena je još uvijek neminovan

01.06.2022.

07:38

Autor: U mreži Prvog/HRT/T.D.

Zvjezdana Blažić

Zvjezdana Blažić

Foto: Davorin Visnjic / Pixsell

Stručnjakinja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Zvjezdana Blažić, stručnjak za energetiku Igor Dekanić i Dragan Munjiza iz Udruge za trgovinu HUP-a gostovali su u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" i govorili o cijenama hrane i energenata. 

Igor Dekanić je rekao kako je prva reakcija robnih burzi imala skok preko 120 dolara po barelu.

- Sirova nafta se inače prodaje na robnim burzama. Burze inače reagiraju nervoznije nego što su ekonomski realiteti. Cijene na burzama se formiraju na bazama prvih očekivanja. Onaj koji ulovi prvi trend porasta, taj će steći najveći profit na burzi. Njih nije briga kako će potrošači proći kad budu plaćali skupo gorivo. To će izazvati poskupljenja kad nafta dođe u preradu. Povećanim cijenama i države imaju kroz povećani prihod proračuna mogućnost sniženja poreza, trošarina. To će države i učiniti, rekao je Dekanić. 

Dragan Munjiza je rekao kako trgovci moraju osigurati robu i pritom poštovati zakone, imati niske cijene jer je u Hrvatskoj velika konkurencija, a moraju nešto i zaraditi.

- U Budimpešti je litra kvalitetnijeg ulja 30 kuna, a jeftinije ulje je 15 kuna. Sigurno da se teži nekom usklađenju cijena s obzirom na to da smo u Europskoj uniji. Granice su se otvorile, ljudi idu u Mađarsku, Italiju i informiraju se. Trgovcima je ova nestabilnost samo naizgled povoljna, prodajne količine se smanjuju. Prodaje se financijski više zbog toga što cijene idu gore, rekao je.

Naglasio je da su većina trgovaca mikroekonomisti, ne mogu ulaziti u dubinu, nego slušaju prognoze što govore geopolitičari i kakva je vremenska prognoza.

- U SAD-u je sad suša i poplava, i oni su veliki proizvođači kukuruza i pšenice. Osiguravamo robu i stišćemo dobavljače da nam isporučuju po što jeftinijoj cijeni i informiramo se o cijenama konkurencije, dodao je.

Zvjezdana Blažić je rekla kako se već prošlog ljeta moglo osjetiti da je došlo do poskupljenja nekih osnovnih prehrambenih proizvoda.

- Tu se moglo vidjeti poskupljenje suncokretovog ulja. Puno je promjena na tržištu. Ogromni je rast potrošnje u Kini uzrokovao velike poremećaje. Postoje velike zalihe žitarica u Ukrajini koje bi trebalo pustiti na svjetsko tržište. Doći će do značajnijeg poremećaja koji ovog puta nije samo poremećaj cijena, nego može dovesti do velike nesigurnosti s hranom u siromašnim zemljama, rekla je.

Dekanić je rekao kako je najviše pesimističan scenarij da se intenzivra rat.

- To bi dovelo do daljnjeg skoka energenata, hrane i porasta inflacije te stvarne recesije. Možda ne globalne, prije svega u Europi. Nekoliko je optimističnih scenarija, a jedan od njih je relativno brzi završetak rata, što je idealno, ali nije toliko realno. Drugi je smirivanje onog najintenzivnijeg trajanja operacija i početak pregovora. U tom slučaju bi se stvorili neki srednji uvjeti. Cijene energenata bi se sigurno smanjile. Cijeli mehanizam embarga bi se počeo preispitivati s jedne i druge strane, diplomatskim kanalima, onda najavama. To bi utjecalo na smirivanje cijena, a onda potrošnje opskrbnih lanaca. Vjerujem u srednji scenarij jer sankcije što dulje traju, to će imati više učinka i rezultata. Nema povratka na staro, to je pokazala energetska kriza prije 45 godina. Doći će do skuplje energije, ali dugoročno prihvatljivije energije, rekao je.

Munjiza je istaknuo kako cijene energenata utječu tako da proizvođači ugrađuju više cijene u svoje cijene proizvoda.

- Vjerujem da su svi lanci te cijene u strukturi troškova u odnosu na prošlu godinu povećali od 30 do 50 posto. Mislim da je to realno, naglasio je.

Blažić je istaknula kako u Hrvatskoj neće biti zamrzavanja cijena, ni osnovnih prehrambenih proizvoda.

- Nećemo imati nestašice s obzirom na europsku sigurnost. Na nama je da pratimo sve što se događa na tržištu potrošača, tu radi uvođenja eura postoje razni mehanizmi kontrola cijena koji će biti. Rast cijena je još uvijek neminovan. Sve analize pokazuju da se najveći dio hrane već sad kupuje na akcijama, rekla je.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!