Dekanić o stanju na energetskim tržištima

21.11.2022.

19:30

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Energetski stručnjak prof. dr. sc. Igor Dekanić

Energetski stručnjak prof. dr. sc. Igor Dekanić

Foto: Dnevnik / HRT

Cijena sirove nafte na najnižim je razinama od početka agresije na Ukrajinu. Energetski stručnjak prof. dr. sc. Igor Dekanić u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je kako je i dalje teško bilo što predvidjeti što se tiče cijena nafte. Rat u Ukrajini se ne smiruje i nitko ne vidi njegov kraj. 

- Dok je stanje takvo, do tada će trajati neizvjesnost na energetskim tržištima, poručio je.

Dodao je kako je sirova nafta malo pojeftinila s najavama recesije. Vrlo je važan datum 5. prosinca jer na snagu stupa embargo na uvoz ruske nafte.

Dekanić je naglasio da će to dati neku tendenciju cijenama sirove nafte, ali i cijenama derivata, koje će se povisiti. 

 - Trend bi se mogao okrenuti prema gore. Onda opet u ljeti moglo bi ići prema dolje jer će se proizvodnja tada ipak nešto smanjiti u Europi i istočnoj Aziji. Ali sve ovisi o daljnjem tijeku rata u Ukrajini, istaknuo je. 

"Vjerujem da je vrijeme jeftine energije prošlo"

Ima li nade da će cijena litre biti ispod deset kuna?

Energetski stručnjak dodao je kako ne vjeruje da će se to dogoditi.

- Vjerujem da je vrijeme jeftine energije prošlo, pogotovo zato što osobama u Europi koje se zalažu za zelenu tranziciju odgovara skupa energija, kazao je.

Nagađa se što će se događati s dizelskim gorivima nakon 5. prosinca. Treba li se brinuti zbog količine dizela koja će biti na raspolaganju?

Dekanić je rekao da on misli da se ne treba brinuti o količini dizelskih derivata.

Smatra da će problem biti cijena, a ne količina.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!