11:42 / 07.08.2019.

Autor: T.D./Hina

Depoziti banaka veći od 290 milijardi kuna

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ukupni depoziti kod poslovnih banaka, koji obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite, nastavili su rasti i na mjesečnoj i na godišnjoj razini.
Ukupni depoziti kod poslovnih banaka, koji obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite, nastavili su rasti i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, premašivši na kraju lipnja 290 milijardi kuna, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke.

U odnosu na svibanj ti su depoziti veći za 2,2 milijarde kuna ili 0,8 posto, dok su u odnosu na kraj lipnja 2018. veći za gotovo 14,3 milijarde kuna ili 5,2 posto.

Kao i u svibnju, porast na mjesečnoj i na godišnjoj razini isključivo je rezultat rasta depozitnog novca koji predstavlja novčana sredstva na transakcijskim računima, tekućim i žiroračunima te obveze banaka po izdanim kunskim instrumentima plaćanja. On je dosegnuo povijesno najvišu nominalnu vrijednost, veću od 96,4 milijarde kuna, čineći 33 posto ukupnih depozita.

Samo na mjesečnoj razni depozitni novac veći je za 2,3 milijarde kuna ili 2,4 posto, dok je u odnosu na stanje na kraju lipnja 2018. porast iznosio 14,6 milijardi kuna. Tako je nastavljen snažan rast po dvoznamenkastim stopama koji uz manja odstupanja traje od početka 2015.

U istom razdoblju rastao je i udio depozitnog novca u ukupnim depozitima, a analitičari Reiffeisenbank Austria smatraju da je to rezultat niskih kamatnih stopa na oročenu štednju pa se u uvjetima nesklonosti ulaganja u druge oblike financijske imovine višak raspoloživog dohotka, koji polako raste s oporavkom gospodarstva, slijeva u najlikvidnije oblike depozita.

Za razliku od depozitnog novca, ukupni štedni i oročeni depoziti su i na mjesečnoj i na godišnjoj razini blago pali. Uz pad od 66 milijuna kuna ili -0,03 posto na mjesečnoj te 322 milijuna kuna ili 0,2 posto na godišnjoj razini, ukupni štedni i oročeni depoziti su se potkraj lipnja spustili na 193,7 milijardi kuna.

Iako su stope pada usporile, ostaje činjenica da je stanje oročenih i štednih depozita potkraj prve polovine ove godine na najnižoj razini od lipnja 2014., primjećuju RBA-ovi analitičari.

Dok se struktura depozita zamjetno promijenila posljednjih nekoliko godina, primjetno je da valutna struktura štednih i oročenih depozita ostaje slična te i dalje više od 80 posto tih depozita čine valutni depoziti uglavnom u eurima.

Štednja je to koju uglavnom generira sektor stanovništva. Naime, kao i prethodnih mjeseci i godina, više od 80 posto štednje u inozemnim valutama odnosi se na kućanstva.

Iako su porasli u odnosu na svibanj za 95 milijuna kuna ili 0,1 posto, ukupni valutni depoziti potkraj lipnja su sa 158,1 milijardom kuna i dalje na najnižoj vrijednosti od kolovoza 2013.

Dodaje se kako daljnji rast gospodarstva i porast raspoloživog dohotka implicira nastavak rasta ukupnih depozita banaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!