Digitalna poljoprivreda za budućnost

12:50 / 11.12.2018.

Autor: V.K./HRT

-

-

Foto: - / -

Digitalna poljoprivreda je budućnost sa svrhom profitabilnije i rentabilnije proizvodnje koja čuva životnu sredinu.
Jeste li znali za pojam digitalizacija poljoprivrede? Ako mislite da je to skupo - to nije točno. Digitalna poljoprivreda je budućnost sa svrhom  profitabilnije i rentabilnije  proizvodnje koja čuva životnu sredinu.

O digitalnoj poljoprivredi razgovaralo se u emisiji „Studio 4“ s Aleksandrom Gečević, s Agronomskog fakulteta u Zagrebu i Markom Kozjakom, vlasnikom  i direktorom  digitalne poljoprivredne platforme VeeMee.

"Digitalna poljoprivreda za poljoprivrednike znači da želimo da našim poljoprivrednicima podaci i istraživanja budu na ekranima i da mogu pratiti sve što im je potrebno. Da im sve bude dostupnije“, objašnjava Gečević.

Putem satelitskih snimki, poljoprivrednici mogu sa svojih farmi pratiti usjeve. To znači da se pesticidi mogu na jedan bolji način koristiti u borbi protiv korova.

"Cilj je snimanja dronovima taj, da se vide promjene na usjevima i da se mogu predvidjeti rizici, te da se tako možda može utjecati na bolje prinose“, govori Gečević.

"To nije skupo za poljoprivrednike. Tehnološki razvoj brzo se odvija i cijene padaju. Postoje mnoge start-up firme koje će taj proizvod dati besplatno ili uz minimalnu naknadu“, rekao je Kozjak i dodao kako je s time bolje početi prije nego kasnije.

Gečević je istaknula kako treba potaknuti poljoprivrednike da shvate kako je digitalizacija poljoprivrede budućnost, koje će pomoći i olakšati bavljenje poljoprivredom i povećati njihove prinose i prihode.

"Ono što je ključno, što mi kao start-upovi radimo, je razvoj tehnologija koje želimo približiti mladima. Želimo da te tehnologije pomognu poljoprivrednicima“, govori Kozjak i napominje kako je to i u interesu poljoprivrednika da se zna za njega i da njegov trud i rad krajnji kupac prepozna.

Digitalizacija nam može pomoći da budemo energetski efikasniji, ali iskustvo je presudno da znamo kako iskoristiti naše resurse“, naglašava Kozjak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!