Fortenova refinancira obveznice, Novo zaduživanje od 1,1 milijarde eura

27.06.2023.

Zadnja izmjena 19:19

Autor: Hina/HRT/R.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Borna Filić / PIXSELL

Velikom većinom vlasnici Fortenova grupe na dioničarskoj skupštini u Amsterdamu prihvatili su prijedlog refinanciranja duga većeg od milijardu eura, i to sa sadašnjim kreditorom, američkim investicijskim fondom HPS.

Novi financijski aranžman vrijedi do kraja studenog iduće godine. Tvrtka je tako dobila još 15 mjeseci za rješavanje problema vlasničke strukture zbog sankcioniranih ruskih vlasnika.

Dioničari Fortenova grupe odobrili su refinanciranje obveznice u iznosu od 1,1 do 1,2 milijarde eura s većinskim kreditorom, investicijskom tvrtkom HPS Investment Partners, izvijestila je Fortenova. 

- Dioničari Fortenova grupe na današnjoj skupštini imatelja depozitarnih potvrda su s gotovo 98 postotnom većinom onih koji su glasali, prihvatili prijedlog Fortenova grupe da se postojeća obveznica refinancira u iznosu od 1,1 do 1,2 milijarde eura sa sadašnjim većinskim kreditorom grupe, investicijskom tvrtkom HPS Investment Partners, kaže se u priopćenju Fortenove.

- Nakon što su uloženi znatni napori kako bi se pronašao način za financiranje s bankama i tržištima obveznica, menadžment Fortenova grupe naposljetku je odlučio ući u novi kratkoročni financijski aranžman za razdoblje do 29. studenog 2024. s HPS-om, postojećim vodećim nesankcioniranim kreditorom, što su imatelji depozitarnih potvrda danas podržali velikom većinom glasova za ovaj prijedlog, dodaje se.

Uvjeti novog financiranja cjelokupnog sadašnjeg iznosa duga po obveznici koje je ponudio HPS u pogledu marže ostat će isti kao i kod sadašnje obveznice.

Dodatni uvjeti nove obveznice, prvenstveno kao posljedica sudjelovanja sankcioniranih osoba u kapitalnoj strukturi Grupe, a zbog čega su opcije financiranja ograničene, obuhvaćaju i diskont (tzv. Original Issue Discount) u visini 6,75 posto iznosa na koji će biti izdana obveznica, kažu u Fortenovi.

Cijena povećanog rizika


Objašnjavaju da je taj trošak cijena povećanog rizika zbog sankcioniranog suvlasništva i nemogućnosti tržišta da se uključi u refinanciranje grupe koja ima ruske sankcionirane suvlasnike.

Napominju da je takav trošak ujedno cijena koju zbog postojanja sankcioniranih suvlasnika plaćaju svi dioničari kompanije.

. Kratkoročnost kredita od 15 mjeseci je otvaranje zadnje prilike grupi da iskoristi to vrijeme kako bi u suvlasništvu prestale biti sankcionirane osobe, što je preduvjet da bi se grupa mogla u tom kratkom roku refinancirati na tržištu novca, upozoravaju u Fortenova grupi.

Nakon dva neuspjela pokušaja Sberbanka da proda svoj udio u Fortenova grupi, sankcionirano suvlasništvo u kompaniji postajalo je sve toksičnije te je kompaniji spriječilo pristup međunarodnim bankama i financijskim tržištima radi refinanciranja obveznice koja dospijeva u rujnu ove godine.

Fortenova grupa je angažirala investicijsku banku (Lazard) za provođenje procesa potencijalne prodaje 100 posto udjela u Fortenova Group MidCo B.V., nizozemskoj kompaniji koja je vlasnica Fortenova grupe d.d. No, zbog sankcioniranog vlasničkog udjela nitko od potencijalno zainteresiranih strana nije dostavio neobvezujuću ponudu, a neke od zainteresiranih strana jasno su naznačile kako im činjenica da trenutna kapitalna struktura sadrži sankcionirane suvlasnike predstavlja nepremostivu prepreku za razmatranje podnošenja bilo kakve ponude.

Što se tiče operativnog poslovanja Fortenove Grupe, preliminarni nerevidirani rezultati za 2022. pokazali su da je kompanija ostvarila ukupne prihode veće od 5,2 milijarde eura, operativnu dobit veću od 470 milijuna eura i prilagođenu operativnu dobit višu od 300 milijuna eura. Neto dug Grupe iznosi 1,1 milijardu eura uz omjer neto duga i prilagođene operativne dobiti od 3,5 puta i likvidnost na računima veću od 280 milijuna eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!