Nema ponuda za Fortenova grupu zbog sankcioniranog suvlasništva

12.06.2023.

Zadnja izmjena 19:30

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Zgrada Fortenova grupe

Zgrada Fortenova grupe

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Od potencijalno zainteresiranih ulagača za kupnju Fortenova grupe u zadanom roku do 3. lipnja nitko dostavio neobvezujuću ponudu, pa je u ponedjeljak, kako se neslužbeno dodaje, Uprava o tome obavijestila dioničare pismom, u kojem je navela i da se razmatraju alternativne opcije kako bi se pronašlo rješenje za osiguranje održivosti poslovanja.

Rok za iskazivanje interesa trajao je 6 mjeseci, istekao je 3. lipnja i kako neslužbeno doznajemo, nije pristigla niti jedna obvezujuća ponuda. Iako interese za kupnju Fortenova Grupe nije manjkalo, s obzirom na to da kompanija dobro posluje, dugo radi, stvara dobre rezultate, ipak sankcionirani ruski vlasnici bili su prevelik teret i rizik za bilo kojeg investitora, tako da ponude nisu pristigle.

Danas iz uprave Fortenova Grupe nema službenih izjava, nema službenog priopćenja, ali doznaje se da su svim vlasnicima Dioničarima uputili danas pismo u kojem stoji da je ovaj proces završen i da nije bilo ponude i da se nastavlja tražiti rješenje.


Prebacivanje odgovornosti


Također prebacuju u stvari odgovornost i na same nesankcionirane vlasnike, očekuju od njih aktivniju ulogu u ovom cijelom procesu, jer što situacija duže traje, to su svi na većem gubitku, Fortenova gubi vrijednost kao kompanija, a uvjeti za zaduživanje o kojima se malo prije govorilo, za vraćanje, refinanciranje ove obveznice postaju sve lošiji. Također, s druge strane, su vlasnici ruski vlasnici, putem arapskog investitora koji je prošle godine neuspješno pokušao kupiti njihov udio u Fortenova grupi u Amsterdamu. Na sudu pokušavaju zaustaviti održavanje bilo kojeg ročišta odnosno Dioničarske skupštine i na taj način prodaju same Fortenova grupe i odluka danas još na sudu nije donesena, tako da bi se trebala saznati do 15. lipnja kada je sazvana Skupština Dioničara.

Na ovaj način uprava prebacuje lopticu odgovornosti na same Dioničare i očekuje od njih brzu reakciju jer do kraja rujna treba se refinancirati ovaj veliki dug i ova velika obveznica i u stvari nije upitno hoće li se on moći refinancirati, ali naravno pitanje po kojoj cijeni.

Fortenova grupa započela je potkraj travnja s međunarodnim procesom ispitivanja interesa potencijalnih investitora za kupnju udjela u Fortenova Group MidCo B.V., nizozemskoj kompaniji koja je vlasnica Fortenova grupe d.d., no kako se neslužbeno doznaje nitko od potencijalno zainteresiranih ulagača nije dostavio neobvezujuću ponudu.

Uprava Fortenove, prema pisanju medija, danas je o tome obavijestila imatelje depozitarnih potvrda odnosno dioničare Fortenova grupe u pismu u kojem se navodi da se slijedom toga razmatraju alternativne opcije s ciljem pronalaženja rješenja koje će osigurati održivost i vrijednost poslovanja Grupe te poštivati interese svih dionika, uključujući zaposlenike, dobavljače i dioničare, bez obzira jesu li sankcionirani ili ne, što je više moguće.

S obzirom na takav ishod prve faze procesa prodaje MidCo-a, menadžment Fortenova grupe zaključio je da prodaja MidCo-a trećoj strani trenutno nije ostvariva.

Kako se doznaje, Uprava Fortenova grupe će nastaviti tražiti rješenje za sankcionirano suvlasništvo zajedno s najvećim nesankcioniranim dioničarima, uz fokus na održavanje iznimnih rezultata iz operativnog poslovanja.

Spriječen pristup međunarodnim bankama


Podsjetimo, nakon dva neuspjela pokušaja Sberbanke da proda svoj udio u Fortenova grupi, pri čemu je sankcionirano suvlasništvo u kompaniji postajalo sve toksičnije te je kompaniji spriječilo pristup međunarodnim bankama i financijskim tržištima radi refinanciranja obveznice koja dospijeva u rujnu 2023., Fortenova grupa je angažirala investicijsku banku (Lazard) za provođenje procesa potencijalne prodaje 100 posto udjela u Fortenova Group MidCo B.V.

Od 26. travnja Lazard se obratio se potencijalnim ulagačima koji nisu povezani s kompanijom odnosno trećim stranama. Kao rezultat široke medijske pokrivenosti, dodatne zainteresirane strane također su kontaktirale investicijsku banku.

Tijekom procesa sve potencijalno zainteresirane strane koje su pristale na sklapanje ugovora o tajnosti podataka pozvane su da dostave svoju neobvezujuću ponudu investicijskoj banci prije 3. lipnja.

Zbog sankcioniranog vlasničkog udjela, prema neslužbeniim informacijama, nitko od potencijalno zainteresiranih strana nije u navedenom roku dostavio neobvezujuću ponudu, a neke od zainteresiranih strana jasno su i pismeno naznačile da im činjenica da trenutna kapitalna struktura sadrži sankcionirane suvlasnike predstavlja nepremostivu prepreku za razmatranje podnošenja bilo kakve ponude.

Dioničari


Istodobno, sankcionirani dioničari, kako se doznaje, pokrenuli su još jedan postupak za ishođenje privremene zabrane na sudu u Amsterdamu od strane SBK Arta-a, s ciljem zaustavljanja bilo kakvog procesa prodaje općenito, a posebno kako bi se zaustavio sastanak imatelja depozitarnih potvrda zakazan za 15. lipnja ove godine s dnevnim redom imenovanja Fabrisa Peruška za direktora u DuchCo-ima i određene tehničke izmjene dokumenata Fortenova Group STAK koje reflektiraju prelazak Hrvatske s kune na euro. Ročište je bilo zakazano za danas.

Tako se priča sa sankcioniranim suvlasništvom u Fortenova grupi nastavlja dok ne bude konačno razriješena u suradnji s dioničarima kompanije koji nisu sankcionirani.

Što se tiče operativnog poslovanja Fortenove Grupe, preliminarni nerevidirani rezultati za 2022. pokazali su da je kompanija ostvarila ukupne prihode veće od 5,2 milijarde eura, operativnu dobit veću od 470 milijuna eura i prilagođenu operativnu dobit višu od 300 milijuna eura. Neto dug Grupe iznosi 1,1 milijardu eura uz omjer neto duga i prilagođene operativne dobiti od 3,5 puta i likvidnost na računima veću od 280 milijuna eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!