13:13 / 08.07.2021.

Autor: Hina/HRT/M.N.

Dioničari protiv DT-a i HT-a: Sud odredio saslušanje Tomaškovića i Mišetića

Hrvatski telekom pod povećalom

Hrvatski telekom pod povećalom

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Trgovački sud u Zagrebu je u sporu u kojem dioničar HT-a Boško Bojanović tuži Deutsche Telekom (DT) i čelnike Hrvatskog telekoma zbog isplate umanjene dividende, odredio saslušanje bivšeg čelnika HT-a Davora Tomaškovića i člana uprave Josefa Jacoba Mathiasa Thuerriegla te člana NO-a Ivice Mišetića.

U Bojanovićevoj tužbi, koju druga strana u pobija, stoji da je HT (Hrvatski Telekom) krajem 2016. kupio obveznice izdavatelja Deutsche Telekoma International Finance B.V. (DTIF) registriranog u Nizozemskoj u vrijednosti od čak 125 milijuna eura.


Tužitelj smatra da je to bila transakcija kojom se umanjuje porezna osnovica za gotovo milijardu kuna, izvršena s ciljem smanjenja ostvarene dobiti kao i smanjenja iznosa raspoloživog za isplatu dividende dioničarima, uključivši i Fond hrvatskih branitelja. Po Bojanovićevu izračunu, Fond hrvatskih branitelja oštećen je za više od 60 milijuna kuna.


Bojanović navodi i da je sporno ulaganje u obveznice DT-a, odnosno DTIF-a, povećalo prihod Deutsche Telekoma kao većinskog dioničara HT-a za gotovo milijardu kuna ističući i kako je to pogodovanje interesima većinskog dioničara na štetu svih ostalih.


HT odbacuju tvrdnje o oštećivanju države, dioničara i kompanije


S druge strane, u dosadašnjem tijeku spora u Hrvatskom telekomu odbacivali su Bojanovićevu tužbu i tvrdnje, a u odgovoru Hini naglasili su i kako odbacuju sve tvrdnje o oštećivanju države, dioničara i same kompanije.


''Primorani smo reagirati i ukazati kako pojedinci već godinama plasiraju u medije nepotpune i neistinite informacije nanoseći time štetu Hrvatskom Telekomu. Hrvatski Telekom najoštrije osuđuje i odbacuje špekulacije o bilo kakvom oštećivanju kompanije, njezinih dioničara i državnog proračuna'', odgovorili su iz HT-a.


U sporu pred zagrebačkim Trgovačkim sudom, pokrenutom više od dvije godine nakon tužbe, prvotužena je krovna tvrtka Deutsche Telekom AG, slijedi Deutsche Telekom Europe B.V., registrirana u Nizozemskoj te bivši predsjednik Hrvatskog Telekoma Davor Tomašković, bivši član Uprave Josef Jacob Mathias Thuerriegl, ali i sadašnji zamjenik predsjednik Nadzornog odbora Ivica Mišetić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!