Direktor HTZ-a: Danas smo pobjednici Mediterana

19.12.2021.

20:47

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Kristjan Staničić

Kristjan Staničić

Foto: Duško Marušić/PIXSELL / Dnevnik/HRT

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić rekao je večeras u HTV-ovom središnjem Dnevniku kako će iduća turistička godina biti vrlo slična ovoj, u znaku pandemije, te da im je cilj ostvariti 90 posto turističkih noćenja iz 2019. godine.

Staničić je rekao kako je, prema podacima eVisitora od jutros, trenutno u zemlji oko 23.000 turista.


- Od toga je otprilike 12.000 stranih turista. Oni su najviše locirani na turističkim regijama Istre, Kvarnera i Splitsko-dalmatinske županije, a najposjećenije destinacije su Rovinj, Poreč, Opatija, Rijeka, Split, naravno, treba tu pridodati i Zagreb. Ono što veseli je da smo i dalje vrlo popularna destinacija na našim najvažnijim emitivnim tržištima, odakle nam i sada dolaze turisti, a to su Nijemci, Austrijanci, Talijani, Slovenci, rekao je Staničić.


Staničić je rekao da će to što su neke europske zemlje koje su naša važna tržišta posljednjih dana zbog COVID-a uvele ili najavile uvođenje lockdowna i dodatnih protokola za prelazak granice sigurno imati određene reperkusije na ostatak turističkog prosinca.


Međutim, dodao je da su turistički radnici jako dobro pripremljeni za nadolazeće blagdane.


- Prošle godine smo za božićno-novogodišnje blagdane imali negdje oko 141.000 noćenja. S obzirom na pozitivne trendove do sada u cijeloj godini, mi očekujemo da ćemo tu brojku i nadmašiti do kraja godine, posebice za vrijeme blagdana, rekao je Staničić.

Naš je cilj sljedeće godine ostvariti 90 posto turističkih noćenja iz 2019. godine

Rekao je da je i ova godina odlično odrađena u smislu ostvarenja turističkog prometa te da je to prije svega posljedica dobre suradnje turističkog i javnog sektora.


- Pravodobnim, pravim odlukama Vlade, koja je pomogla i očuvanju radnih mjesta, ali i očuvanju turističkog sektora, ušli smo s pripremom u turističku godinu, u glavnu turističku sezonu, i danas smo pobjednici Mediterana, rekao je Staničić.


Dodao je da nas iduće godine očekuje turistička godina vrlo slična ovoj, u znaku pandemije. Najavio je fokus na neka dalja tržišta, poput SAD-a, gdje je i ove godine zabilježen porast, ali i neka nova tržišta poput Ukrajine.


- Naš je cilj sljedeće godine ostvariti 90 posto turističkih noćenja iz 2019. godine, poručio je Staničić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!