Direktor LNG-ja: Zadovoljavamo sve domaće potrebe

24.11.2022.

19:28

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Hrvoje Krhen

Hrvoje Krhen

Foto: Tomislav Miletic / Pixsell

Suočena s energetskom krizom zbog ruske agresije na Ukrajinu, Vlada je nakon godišnjeg odmora donijela stratešku odluku o povećanju kapaciteta LNG terminala na otoku Krku. HRT-ova novinarka Dajana Kruneš razgovarala je s direktorom LNG-ja Hrvojem Krhenom, koji je rekao da je investicija opravdala sva očekivanja.

- Danas dolazi 48. teret od početka rada terminala. Do sada smo zaprimili oko 6 milijuna 300 tisuća prostornih metara LNG-a i isporučili oko 3 milijarde 800 milijuna prostornih metara prirodnog plina u sustav, što nas čini najvećim pojedinačnim ulazom u sustav, rekao je Krhen istaknuvši da je investicija opravdala sva očekivanja. 

Današnji posjet premijera Andreja Plenkovića s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom i predsjednikom vlade Savezne Države Bavarske Markusom Söderom govori da LNG nije samo za energetsku sigurnost Hrvatske nego i regije. 

- Naši kapaciteti koje nudimo na tržištu su 2 milijarde 900 milijuna prostornih metara na godišnjoj razini i ti kapaciteti su popunjeni do 2030. godine, rekao je direktor Krhen dodavši da svakodnevno dobivaju upite za nove kapacitete. 


- Dio kapaciteta pustit ćemo na tržište kada se napravi povećanje, tehnološka preinaka broda u iduće dvije godine kada ćemo moći isporučivati do 6,1 milijardu prostornih metara prirodnog plina, rekao je. 

Trenutačno smo na malo manje od tri milijarde prostornih metara prirodnog plina. Direktor LNG-ja rekao je da zadovoljavamo sve naše domaće potrebe. 

- Uz domaću proizvodnju i skladišne kapacitete sigurno zadovoljavamo domaće potrebe. Mi kao operater isporučujemo plin u transportni sustav, a dalje se distribuira putem transportnog i distributivnog sustava do krajnjih kupaca, ali većina plina ostaje na tržištu RH, istaknuo je Krhen.

Cijeli razgovor pogledajte u videoprilogu!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!