DIRH kreće u inspekciju provedbe turističke predsezone i sezone

03.06.2022.

13:59

Autor: V.K./HRT/Hina

Inspekcijski nadzor

Inspekcijski nadzor

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Inspektori Državnog inspektorata RH (DIRH) i ove će godine koordinirano nadzirati, svaka inspekcija u dijelu svoje nadležnosti, provedbu turističke predsezone i sezone, uz poseban naglasak na primjenu propisa iz područja rada i zapošljavanja te zaštite na radu, priopćeno je u petak iz DIRH-a.

U koordiniranim inspekcijskim nadzorima sudjelovat će turistički, sanitarni, tržišni, poljoprivredni, veterinarski, građevinski, inspektori rada u području radnih odnosa i zaštite na radu, vodopravni inspektori, inspektori zaštite prirode i zaštite okoliša te rudarska i inspekcija opreme pod tlakom.

S obzirom na rezultate prošlogodišnje akcije, ove godine, tijekom nadzora poseban naglasak je na primjeni propisa iz područja rada i zapošljavanja te zaštite na radu, navode u priopćenju.

Kako podsjećaju, tijekom srpnja i kolovoza prošle godine inspektori rada u području radnih odnosa u 184 nadzora u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane zbog osnovane sumnje u počinjenje 68 prekršaja nadležnim sudovima podnijeli su 25 optužnih prijedloga te je izdano 11 prekršajnih naloga.

Također, doneseno je 20 upravnih mjera, od kojih se 13 odnosilo na mjere privremene zabrane obavljanja djelatnosti, zbog neprijavljivanja radnika (10) na obvezno mirovinsko osiguranje prije početka rada, s prvim danom početka rada ili na odgovarajuće radno vrijeme te zbog nezakonitog rada državljana trećih zemalja (12) bez dozvole za boravak i rad odnosno potvrde o prijavi rada u Hrvatskoj. Ostale upravne mjere odnosile su se na zabranu nezakonitog rada maloljetnika.

- Rezultati prošlogodišnje akcije, uz zakonsku, pred nas stavljaju i moralnu obvezu da zaštitimo radnika. Poruka je jasna 'rad na crno' je protuzakonit te ujedno i najskuplji oblik rada. Njime se izravno nanosi šteta i radniku i gospodarstvu. Stoga i radnike i poslodavce pozivamo da ne pristaju na takav oblik rada, izjavio je glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

Dodao je i da će prije same špice sezone biti pojačani nadzori inspektora u području zaštite na radu nad radom radnika u kuhinjama, praonicama rublja i u energetskim objektima (kotlovnice i sl). Naime, u tim objektima povećani su rizici za život i zdravlje radnika, koji bi mogli uzrokovati ozljeđivanje radnika, profesionalnu bolest, bolest u vezi s radom te ostalu materijalnu i nematerijalnu štetu na radu i u vezi s radom.

Nadzornim aktivnostima provjeravat će se je li poslodavac procijenio sve rizike prisutne na mjestu rada radnika, jesu li radnici osposobljeni za rad na siguran način, jesu li na sredstvima rada koja se koriste primijenjena pravila zaštite na radu i jesu li sredstva rada pregledana i ispitana u skladu s propisom te postoje li neke druge opasnosti koje bi ugrožavale zdravlje i sigurnost radnika.

Od 110 inspekcijskih nadzora primjene odredbi Zakona o zaštiti na radu, tijekom prošlogodišnje turističke sezone utvrđeno je niz nepravilnosti slijedom kojih su donesene 154 upravne mjere. Većina prekršaja poslodavaca odnosila se na obveze poslodavaca vezane uz izradu procjene rizika, navodi se u priopćenju.

Koordinirani inspekcijski nadzori inspekcija Državnoga inspektorata u djelatnosti ugostiteljstva i turizma; u hotelima, restoranima, kampovima, marinama i drugim ugostiteljskim objektima te u pružanju usluga aktivnog i pustolovnog turizma i drugih usluga u ugostiteljstvu i turizmu traju do 31. kolovoza 2022. godine. Inspektori će u slučaju utvrđenih nedostataka i nepravilnosti poduzimati zakonom propisane mjere, zaključuje se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!