11:26 / 02.10.2018.

Autor: D.M./HRT

Dogovoren novi plan restrukturiranja Uljanika

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Planom je predviđeno izdvajanje Trećeg maja iz Uljanik grupe i vraćanje Uljanikove pozajmice. Za sada nema govora o postavljanju krizne uprave.
Uljaniku je ponovno blokiran račun i u tijeku su pregovori o njegovu deblokiranju. Nakon što je kanadski naručitelj s brodogradilištem 'Treći maj' raskinuo ugovor o gradnji broda za prijevoz rasutog tereta, što je već četvrta novogradnja otkazana u mjesec dana. Ministar Darko Horvat u Rijeci se sastao s Upravom, županom Zlatkom Komadinom i gradonačelnikom Vojkom Obersnelom i sa Sindikalnim odborom, koji je zatražio da Vlada u 'Trećem maju' hitno postavi kriznu upravu.

Izdvajanje '3. maja' i vraćanje pozajmice


Za sada nema govora o postavljanju krizne uprave - Uprava ostaje ista. Ključna je novost da je dogovoren novi plan restrukturiranja koji uključuje zahtjeve strateških partnera i Bruxellesa. Planom je predviđeno izdvajanje Trećeg maja iz Uljanik grupe, a država će pronaći model kako bi se osigurale rujanske plaće. Plan restrukturiranja uključit će i Uljanikovo vraćanje pozajmice Trećem maju koj još ne može nastaviti gradnju triju brodova zbog nedostataka materijala. Sindikalisti i predstavnici Grada i županije zadovoljni su današnjim sastancima.

"Mi ćemo, nakon što nam sutra nova inačica programa restrukturiranja dođe na Miistarstvo gospodarstva, zajedno s kolegama iz Ministarstva financija - napraviti kratku analizu i bude li potrebe usuglasiti eventualne nesuglasice. Ja sam zadnji koji će zazivati stečaj. Napravit ćemo sve da to toga ne dođe", izjavio je ministar gospodarstva Darko Horvat. Što se tiče isplate plaće za rujan kazao je kako "s aspekta Vlade nema osigurane plaće". "Postoji blaga perspektiva, ona nije jasna, i ja sam radnicima i sindikatima tu situaciju iznio", rekao je Horvat.

Predstavnici radnika rekli su da zasad neće ići na ulice. "Novac u ovom trenu nije problem, samo se treba naći model da bude najbezbolnije što se tiče Vlade i svih nas", poručili su. Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost Trećeg maja Juraj Šoljić izrazio je zadovoljstvo što je ministar potvrdio da se radi iznalaženju modusa na isplati plaće za rujan. "Vjerujem da će se ispuniti ovo što je rečeno. Ostavljam rezerve jer ne možemo prejudicirati da će se potencijalni strateški partner u kratko vrijeme javiti, ali vjerujem da će on doći", kazao je. 

 

Zdravko Marić o potporama: Ne možemo tako rješavati probleme

Prema posljednjim informacijama, Uljanik osigurao je samo polovicu iznosa potrebnog za rujanske plaće. Vlada neće pomoći Uljaniku da isplati plaće za rujan, potvrdio je ministar financija Zdravko Marić. "Vlada je ispunila svoje obećanje vezano za plaće za srpanj i kolovoz. Postoje izuzetno velika ograničenja za bilo koji naš manevar glede državnih potpora - svim tvrtkama, ne samo brodogradnji. Ne možemo sve naše probleme rješavati na taj način", rekao je.Predstavnik radnika u Nadzornom odboru 3. maja Juraj Šoljić na konferenciji za novinare rekao je da postoji i dodatna potencijalna opasnost za 3. maj, budući da je račun tog brodogradilišta blokiran već više od mjesec dana, da događaji u 3. maju krenu tijekom koji se neće moći zaustaviti. Vjerujem da Vlada, ministarstva financija i gospodarstva i Uprava, posebice Uljanika, mogu sjesti za stol i riješiti pitanje novogradnji i blokiranog računa 3. maja, rekao je.

Predsjednik Kriznog stožera za 3. maj Predrag Knežević rekao je da će se sada vidjeti koliko se u Uljaniku uopće brinu za 3. maj. Dodao je da je navodno osigurano 50 posto sljedeće plaće te da bi, prema nekim informacijama, račun 3. maja trebao biti odblokiran do 23. listopada. 

Sindikati s Končarom razgovarali o Uljaniku

A u Puli uljanikovci su održali sastanak s Dankom Končarom. On nije bio raspoložen za davanje izjava medijima, a tema su, kažu u sindikatu, bili nekretninski planovi. "Ako malo bolje pogledamo te nekretninske planove - Končar bi vjerovatno dao za pola plaće, ali mi nismo na prodaju, mi smo sindikati znat ćemo braniti svoje stavove", poručio je potpredsjednik Sindikata Uljanika Đino Šverko. Sindikati i stožer za obranu Uljanika sutra su pak najavili odlazak u Zagreb na susret s ministrom gospodarstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!