Protuteroristički inovativni robot iz Hrvatske - MV-3 Hystrix

02.03.2023.

10:11

Autor: D.M./HRT

Robotski sustav MV-3 Hystrix

Robotski sustav MV-3 Hystrix

Foto: DOK-ING / HRT

Tvrtka DOK-ING je na Enforce Tac sajmu koji se održavao od 28.02.- 01.03. u njemačkome Nuernbergu premijerno predstavio inovacijski iskorak u svijetu protuterorizma, robotski sustav MV-3 Hystrix. Ovaj multi-funkcionalan stroj je namijenjen specijalnim, interventnim, protueksplozijskim i antiterorističkim postrojbama policije i vojske, izvijestili su iz tvrtke.

- MV-3 sustav je jedinstven u svijetu te je napravljen kako bi premostio identificirani jaz u sposobnostima uočen prilikom obavljanja protuterorističkih zadaća specijalnih postrojbi. DOK-ING-ov inovativni sustav privukao je veliku pozornost posjetitelja te je impresionirao svojim tehničkim i taktičkim mogućnostima u rješavanju potencijalnih intervencija visokog rizika. Stroj je prvenstveno namijenjen za rješavanje kriznih situacija u zatvorenim prostorima - poput trgovačkih centara, aerodroma, koncertnih i sportskih dvorana, izjavio je Dino Išasegi, Voditelj kupaca DOK-ING-a.

Protuteroristički robot

Protuteroristički robot

Foto: DOK-ING / HRT

- MV-3 taktičkom timu daje mogućnost korištenja sustava s ili bez taktičkog tima što omogućuje fleksibilnost i modularan pristup bez potrebe za izlaganjem specijalnih taktičkih timova opasnostima. Ukoliko stroj ide u rizično područje bez taktičnog tima stroj ima mogućnost istraživanja i izviđanja s naprednim video sistemom od 9 kamera i 2 LCD monitora. Uz to, može uklanjati opasne prepreke zahvaljujući dodatni alatima, a ima i detektore određenih plinova. Stroj na sebi može prenijeti još 700 kg dodatne specijalističke opreme poput formacijskih zaštitnih balističkih štitova, oružja i streljiva, ljestvi i drugog, objasnio je Alenko Ribić, nekadašnji pomoćnik za operativne zadaće specijalnih postrojbi MUP-a, sadašnji vanjski suradnik DOK-ING-a.

Robotski sustav MV-3 Hystrix

Robotski sustav MV-3 Hystrix

Foto: DOK-ING / HRT

Dodao je da se sve ove opcije koriste i s taktičkim timom na stroju na koji može stati tim od 8 ljudi, a može se koristiti za prijevoz ranjenih osoba i ostalog ljudstva.

O Enforce Tac sajmu

Pripadnici sigurnosnih agencija i oružanih snaga, okupili su se u Nuernbergu kako bi razmijenili znanja, vidjeli inovacije i usluge od više od 500 izlagača iz 37 zemalja. Ovaj sajam slavi 10-u godišnjicu, a iskorak je da se po prvi put proteže na tri izložbene dvorane. Sajam je u roku od 2 dana posjetilo oko 10.000 posjetitelja.

Tim DOK-ING-a

Tim DOK-ING-a

Foto: DOK-ING / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!