Dolar porastao u očekivanju agresivnog dizanja kamata

07.08.2022.

07:32

Autor: HRT/D.M./Hina

Američki dolari

Američki dolari

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla prošloga tjedna, nakon dva tjedna pada, jer najnoviji pokazatelji američkoj središnjoj banci daju razloga da u rujnu nastavi s agresivnim dizanjem kamatnih stopa.

Indeks dolara, koji prati njegovo kretanje prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je protekloga tjedna za 0,64 posto, na 106,58 bodova, ojačavši nakon dva tjedna pada. Od početka godine u plusu je za više od 10 posto. Najveći udar prošlotjednog rasta zanimanja za američku valutu pretrpio je japanski jen, koji je oslabio 1,3 posto prema dolaru, na 134,97 jena za dolar.


Istodobno, euro je oslabio prema dolaru za 0,4 posto, na 1,018 dolara.

- Tečaj dolara slabio je prethodna dva tjedna jer su tržišta vjerovala da će Fed ublažiti zaoštravanje monetarne potike zbog usporavanja gospodarskog rasta. Međutim, prošloga tjedna brojni su dužnosnici Feda odbacili takva razmišljanja, pušući u isti rog: 'Nismo završili, očekujte daljnje dizanje kamatnih stopa', izjavio je Sim Moh Siong, valutni strateg u Singapurskoj banci.

Tomu u prilog ide i službeno izvješće američke vlade, objavljeno krajem tjedna, o rastu broja zaposlenih u srpnju za 528 tisuća, unatoč recesiji u SAD-u prvom polugodištu. Tempo zapošljavanja je premašio očekivanja, a to je i 19. mjesec zaredom da zaposlenost u najvećem svjetskom gospodarstvu raste. Stopa nezaposlenosti spustila se s 3,6 posto na pretpandemijsku razinu od 3,5 posto.

Podsjetimo, Fed je u srpnju povećao ključne kamatne stope za 0,75 postotnih bodova, drugi mjesec zaredom, u raspon od 2,25 do 2,50 posto. Povećanje kamata za ukupno 1,5 posto u dva mjeseca predstavlja najagresivnije zaoštravanje monetarne politike od 1990.-ih godina. Fed na taj način nastoji suzbiti inflaciju, koja se trenutačno kreće na najvišim razinama u više od 40 godina, iznad 9 posto.

Sve oči uprte u podatak o inflaciji

U uvjetima agresivnog podizanja kamatnih stopa, dolar nosi veći prinos u odnosu na ostale valute, stoga raste potražnja investitora za njime. Fokus tržišta usmjerava se sada na podatak o inflaciji, koji će biti objavljen idućega tjedna. Tržišni sudionici procjenjuju da je godišnja stopa rasta potrošačkih cijena u srpnju u SAD-u iznosila 8,7 posto, nakon skoka od 9,1 posto u lipnju.

Taj podatak trebao bi pokazati je li Fed uspješan u svojim nastojanjima da suzbije inflaciju agresivnim podizanjem troškova zaduživanja te kakvi su izgledi da početkom iduće godine zaustavi ciklus zaoštravanja monetarne politike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!