16:20 / 10.01.2021.

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/IMS/HRT/V.G.

Donosi li 2021. bolje dane za hrvatski turizam?

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Turiste željne putovanja obeshrabruju epidemiološka ograničenja i karantene. Iako dolazak cjepiva vraća nadu, turizam će i dalje osjećati posljedice krize i nepovjerenja ljudi kad je riječ o putovanjima.
Prognozirati turističku 2021. iznimno je teško i najiskusnijim stručnjacima. Epidemiološka situacija i neizvjesnost i dalje će biti glavno obilježje turizma - kaže direktor udruge turizma i bivši ministar.

➡️ Kolar o uspjehu kontinentalnog turizma: Ne ide preko noći
➡️ Ministrica Brnjac: Turizam mora biti zamašnjak razvoja gospodarstva
➡️Teška godina za turizam


- Ja sam optimista i vjerujem da će ona biti značajno bolja nego 2020. ali da će biti još uvijek daleko od 2019., rekao je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

I ove godine većina gostiju dolazit će automobilima.

- Ne očekujem povratak avijacije tako brzo, ipak je to tehnološki i organizacijski malo složeniji proces, dakle i dalje zemlje središnje Europe i Europska unija u cijelosti, kaže Ostojić.

Interesa zračnih prijevoznika ipak ima više nego lani jer i oni se bore za svakog putnika, ali i za opstanak poslovanja, kaže predstavnik putničkih agencija.

- Nadam se da ćemo ih ove godine imati sve više. Po njihovim planovima mogla bi to biti jedna zaista dobra godina, ali teško je predviđati. Uvijek će to ovisiti o epidemiološkoj slici. Vidjeli ste i sami, malo pogoršanje u Velikoj Britaniji i otkazuju se letovi za Veliku Britaniju, kaže Tomislav Fain, predsjednik Udruge putničkih agencija.

Hrvatska je prošlog proljeća bila među epidemiološki najsigurnijim zemljama. No u 2021. ušli smo nažalost s bitno lošijim podacima - kaže ravnatelj Instituta za turizam.

- Turisti ne putuju u one destinacije koje percipiraju kao nesigurne i ukoliko se u Hrvatskoj epidemiološka situacija u idućih mjesec dana značajno ne popravi, to bi zaista mogla biti nepremostiva prepreka svim ljudima koji se bave turizmom bez obzira na kvalitetu, poručuje Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam.

No i on želi vjerovati da će se epidemiološka slika popraviti te da možemo postići optimističniji scenarij.

- Ja mislim da možemo biti zadovoljni samo ako budemo imali više od 50 posto u odnosu na 2019., odnosno ako budemo imali turistički promet koji je veći od ovog koji smo imali 2020. godine, smatra Krešić.

A ponovno približavanje rekordnoj sezoni 2019. najrealnije je, kažu sugovornici, očekivati tek 2023.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!