Dronovi u poljoprivredi, joystick umjesto motike

21.06.2021.

16:57

Autor: Melita Šare/Plodovi zemlje/HRT

Dronovi u poljoprivredi

Dronovi u poljoprivredi

Foto: HRT / HTV

Dronovi vlasnicima poljoprivrednih površina mogu donijeti velike uštede - nadzorom iz zraka primjerice može se otkriti je li se pojavila neka bolest na biljkama, nedostaje li vode ili mineralnih gnojiva pa se može ciljano djelovati. No, kod nas se bespilotne letjelice u poljoprivredi tek počinju upotrebljavati. Predstavljene su zadarskim poljoprivrednicima.

Zadarski vinogradar i vinar Šime Škaulj, iako u 66. godini itekako je zainteresiran za nove tehnologije u poljoprivredi. U jednosatnom predavanju i demonstraciji naučio je kako dron, konkretno, može pomoći u njegovu vinogradu.

- Ovaj dron nosi 10 kila koncentrata čistog. Treba nam 2000-3000 litara vode što moramo proći kroz vinograd pa prskati špricama. Znači, on to odradi dronom za sat vremena možda i manje, priča Šime. Svjestan je da će za koju godinu dron biti kao traktor, sredstvo za rad bez kojeg se u poljoprivredi neće moći.

Bez obizira na visoke vrućine, inovator i demonstrator Tomislav Skupnjak uspio je zainteresirati i pojasniti zadarskim poljoprivrednicima kako bespilotnim letjelicama do uštede i veće učinkovitosti u poljoprivredi.

- Dobijete benefite, od početka, od sjetve do žetve možete pratiti stanje bilja, stanje i zdravlje bilja, kontrolu vode u tlu, nametnike. Što s tim dobivate - ušparu repromaterijala, radnih sati, strojeva, i na kraju priče 10-15 posto veći urod, kaže Tomislav.

No, zasad je to skup sport. Poljoprivrednici nam kažu da će čekati dok cijene ne postanu pristupačnije pa će prvom prilikom svakako i unajmiti tu uslugu jer ipak je lakše udarati po tastaturi i joysticku, nego po polju.

Zasad je to prvi susret zadarskih poljoprivrednika i demonstratora novih tehnologija u poljoprivredi. Planiraju ovakve susrete organizirati i diljem Hrvatske.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!