Marić o BDP-u: Jako dobar pokazatelj onoga što nas čeka

28.05.2021.

11:09

Autor: HRT/M.B.

Ministar Zdravko Marić

Ministar Zdravko Marić

Foto: HTV / HRT

Procjena pokazuje da je tromjesečni bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju 2021. realno manji za 0,7 posto u odnosu na isto tromjesečje 2020., objavio je Državni zavod za statistiku. To je ipak znatno blaži pad nego u prethodnim pandemijskim razdobljima pa bi mogao biti naznaka oporavka koji se očekuje u ovoj godini.


Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje pokazuje pozitivnu stopu promjene od 5,8 posto, a u odnosu na isto tromjesečje 2020. realno je manji za 0,9 posto.


Prva procjena, prema originalnim podacima, pokazuje da je tromjesečna bruto dodana vrijednost (BDV) u prvom tromjesečju 2021. realno manja za 0,8% u odnosu na isto tromjesečje 2020.


Na pad BDV–a utjecao je znatan pad realne dodane vrijednosti u djelatnosti trgovina na veliko i na malo, prijevoz i skladištenje, smještaj, priprema i usluživanje hrane, objavio je Državni zavod za statistiku.

Premijer: Većina indikatora izrazito dobra  


- Smatram kako se vidi da izlazimo iz faze krize koja nas je, nažalost, pratila tijekom 2020., da je većina indikatora izrazito dobra i da nam je to poticaj i za drugi kvartal. Posebno puno očekujemo i od trećeg kvartala tijekom turističke sezone, komentirao je premijer Andrej Plenković rast BDP-a u prvom tromjesečju 2021. u odnosu na posljednje tromjesečje 2020.

- Investicije drugog tromjesečja za rast zaredom rastu i ja bih rekao solidna stopa, dobra stopa od preko 4 posto za ovo tromjesečje je zapravo jedan jako dobar pokazatelj nagovještaja onoga što nas čeka i izvoz roba. Izvoz roba ponovno u drugom tromjesečju rast od preko 8 posto, istovremeno znamo da imamo vrlo visoki plan izvoza usluga, ali i uvoza usluga. Sve skupa kada zbrojimo i oduzmemo ova brojka od 0,7, ponovit ću još jednom, je u potpunosti uklopljena u našu projekciju za cijelu godinu, istaknuo je ministar financija Zdravko Marić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!