Dubrovačke zidine prvi put imaju nižu cijenu ulaznica tijekom 4 zimska mjeseca

19.01.2023.

20:01

Autor: Sandra Lacković/Dnevnik/HRT/R.S.

Dubrovnik

Dubrovnik

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Dubrovačke zidine prvi put imaju nižu zimsku cijenu ulaznica. Novost koju je u dogovoru s Gradom Dubrovnikom uvelo Društvo prijatelja dubrovačke starine odnosi se na 4 mjeseca izvan glavne sezone. 

Znatno niže cijene sasvim sigurno utječu na posjećenost zidina van sezone. Jedan od glavnih ciljeva je rasterećenje u samom srcu sezone odnosno smanjenje gužvi kakve su se mogle vidjeti 2019. godine kada ih je obišlo milijun i 200 tisuća posjetitelja. 2022. godine zidine je obišlo 700 tisuća posjetitelja. 


Znatno veći broj prodanih ulaznica zabilježen je i na zidinama u Stonu, dvostruko više nego lani, a to možemo pripisati otvorenju Pelješkog mosta. Trenutno u Dubrovniku boravi oko 500 turista, najviše iz Hrvatske i susjednih zemalja. 

Nema u Dubrovniku ovih dana prevelike turističke gužve pa ni na zidinama. Naša ekipa susrela je dobro raspoloženu skupina Amerikanaca. Judith se bez teškoća popela unatoč poodmakloj trudnoći.


- Nevjerojatno, bez riječi smo. Nemamo takvu povijest u SAD-u. Vrati te unatrag i shvatiš da živiš u djeliću vremena. Divno, za HRT Dnevnik rekla je Judith Metschke, SAD.


- Odakle god bacite pogled možete vidjeti nešto zadivljujuće, kazala je Rebeca Ingles, SAD. 


Putovanje su planirali godinama i ne znaju da ih je dočekala novost Društva prijatelja dubrovačke starine, jeftinije cijene ulaznica tijekom 4 zimska mjeseca. Nema dakle više povoljnijih ulaznica za građane Hrvatske, ali jeftinije su za sve posjetitelje izvan glavne sezone.


- To će biti 15 eura za odrasle i 5 za djecu i studente, a u glavnoj sezoni od početka ožujka do kraja listopada cijena će biti 35 eura za odrasle i 15 za djecu i studente, rekao je Maro Kapović, tajnik Društva prijatelja dubrovačke starine.


Tijekom 2022. Dubrovačke zidine posjetilo je oko 700 tisuća posjetitelja, a zidine u Stonu više od 60 tisuća. Rastu i prihodi pa nastavljaju brojne započete projekte obnove spomeničke baštine od Pelješca do Konavala. Među ostalim ugradit će dizalo u Sokol grad.    


- Vidimo da nam brojke tu stagniraju i bez tog lifta koji je stvarno neophodan nećemo moć privući više gostiju, a s tim liftom to će biti motiv mnogima da dođu i posjete Sokol grad, istaknuo je Kapović. 


Društvo želi smanjiti gužve u Dubrovniku u glavnoj sezoni te disperzirati goste izvan grada. Fokusirani su na održivost, a ne na rušenje pretpandemijskih brojeva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!