Dubrovnik dobiva centar kompetentnosti u turizmu

26.03.2023.

12:55

Autor: Morana Baričević/Dnevnik/HRT

Vila Čingrija

Vila Čingrija

Foto: Dnevnik / HRT

Dubrovnik će potkraj godine dobiti Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, jedan od 6 takvih u Hrvatskoj. Projekt vrijedi više od 13 i pol milijuna eura, a gradu koji je jedan od naših turističkih bisera bit će novi adut u zadržavanju i podizanju kvalitete.

Jedna od reprezentativnih dubrovačkih vila - Vila Čingrija - do kraja godine će objediniti obrazovanje, turizam i ugostiteljstvo.

- U suterenu je planirana kuhinja sa slastičarnom, sve u kategorizaciji sa 4 zvjezdice. Na katu su tri smještajne jedinice, također u kategorizaciji 4 zvjezdice. I u potkrovlju je smještajna jedinica za praktikante, nastavnike odnosno učenike na razmjeni, kaže voditeljica projekta Hilarija Lozančić.

Priprema se i Akademis Garište, a obnovljena je i Turistička i ugostiteljska škola koja intenzivno promovira deficitarna zanimanja. Već su prošlogodišnji upisi pokazali pomake.

- Po prvi smo put imali situaciju da je dio djece ostao neupisan u prvom roku, da čak nije bilo mjesta ni za jesenski rok, kaže privremena pročelnica UO-a za obrazovanje Dubrovačko-neretvanske županije Ana Čeović

Upisi pred nama donose novosti


- Ove godine najavljujem i upis u četverogodišnjeg kuhara. Znači bit će nam odobren taj upis. Stavit ćemo na upise jedan razred trogodišnjeg, jedan razred četverogodišnjeg kuhara, najavljuje ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik Antun Perušina.

Od ukupnih 13 i pol milijuna eura ulaganja u cjelokupni projekt, više od 2/3 se odnosi na suradnju s Baskijskim kulinarskim centrom koja traje dulje od 2 godine.

- Razvoj gastronomije, promišljanje o gastronomiji, ne samo sad nego i u budućnosti za nove generacije koje dolaze. S kojim ciljevima i izazovima će se susretati. Cijelo ovo vrijeme se pripremamo za to kroz radionice i edukaciju za mentore koje škola ima. To je naš glavni cilj, kaže Alberto Rodriguez Becerrill iz Baskijskog kulinarskog centra San Sebastian.

Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu trebala bi pridonijeti podizanju kvalitete kadra, ali i prepoznavanju važnosti domaćeg čovjeka na tom tržištu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!