Place 2 Go: Kamo otići, koje turističke atrakcije pogledati?

26.03.2023.

08:56

Autor: Fabijan Kale/HRT/R.S.

"Place 2 Go" još danas

"Place 2 Go" još danas

Foto: HTV / HRT

Kamo otići, koje turističke atrakcije pogledati? Inspiraciju još danas možete potražiti na 10. međunarodnom sajmu turizma "Place 2 Go" u zagrebačkoj Areni. Svoju ponudu predstavlja više od 200 izlagača iz Hrvatske i još 16 zemalja svijeta. Zemlja partner je Alžir, a ulaz - besplatan.


Na sajmu su jednako zastupljeni hrvatski i strani izlagači.

- Otprilike je pola domaćih, pola stranih. Zemlja partner je Alžir koja ima ovdje jedan predivan štand. Također nam je prisutna Malezija i ratna Ukrajina, za HRT rekla je Damjana Domanovac, direktorica sajma PLACE2GO.

Hrvatska predstavlja svoje turističke zajednice, parkove prirode, hotele, izletišta. Na jednom od štandova je turistička ruta Primorsko-goranske županije "Putovima Frankopana" koja prolazi kroz 20 starih gradova, dvoraca i drugih objekata.

- Na primjer Brod na Kupi obrađuje njihov odnos prema prirodi. Urotu Zrinskih i Frankopana možete saznati u dvorcu Nova Kraljevica. U Bribiru o zakonima i ljudskim pravima, na Krku o arhitekturi, kazala je Sandra Polić Živković, Kulturno-turistička ruta "Putovima Frankopana".

Najveća Afrička zemlja, Alžir, svoje ljepote prvi put predstavlja u Hrvatskoj.

- Mi smo prvi put u Hrvatskoj postojimo kao destinacija u zemljama središnje Europe i želimo se prvi put predstaviti državama istočne Europe, istaknula je Nacerbey Saliha, Alžirska turistička zajednica.

Na sajmu i štand Podgorice, glavnog grada susjedne Crne Gore.

- Ovo tržište za nas postaje sve značajnije uvođenjem direktne avionske linije prema Zagrebu. Kako Podgorica nema izraženu sezonalnost vaši državljani u Podgorici mogu dolaziti tijekom cijele godine, rekla je Irena Rogošić, direktorica Turističke zajednice Podgorice.

- Na tako malom prostoru imamo 5 nacionalnih parkova. Imao prijestolnicu moj Grad Cetinje gdje možete potrošiti cijeli dan na muzeje, dvorac kralja Nikole, na galeriju, na Cetinski manastir, istaknuo je Momčilo Otašević, glumac.

Sajam nije vezan samo uz ljetni odmor.

- Radi se o cijeloj sezoni. Naravno da se najviše nude proljetna i ljetna putovanja s obzirom na to da nam je to pred vratima. Međutim imamo izlagače iz Austrije i Slovenije koji već sada nude skijanje, rekla je Domanovac.

Sajam Place to Go otvoren je do 19 sati, a prvoga dana, u petak održano je više od 2 tisuće poslovnih sastanaka. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!