Dubrovnik - grad po mjeri samo turista?

21.10.2022.

20:06

Autor: Ivana Brailo Drnas/Dnevnik/P.F./HRT

Preizgrađenost Dubrovnika, cijene nekretnina odjetjele u nebo

Preizgrađenost Dubrovnika, cijene nekretnina odjetjele u nebo

Foto: Dnevnik / HRT

Negativan utjecaj turizma osobito se osjeća u Dubrovniku. Nedostatak prostora, a samim time i mjesta za život, dodatno je naglašen apartmanizacijom i izgradnjom stambeno-poslovnih centara gotovo na svakom slobodnom zemljištu u užem centru grada. Ta se tema ponovno aktualizirala uoči donošenja novih izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana.

Gradi se gotovo na svakoj slobodnoj površini Dubrovnika. Cijene novoizgrađenih stanova prelaze i 8000 eura po kvadratu.

-  Katastrofa, to sve stranci, za iznajmljivanje, a mladi ljudi danas nema šanse da mogu kupiti stan ili doći do stambenog prostora, vrlo loše, smatra Jolanda Novak.

' To je svakodnevica zadnjih već dugom dugo godina i ne vjerujem da će se tako lako promijeniti, misli Mirza Rašić.

Dozvole nisu problem jer su određena zemljišta proglašena građevinskima još prije 50-ak godina.

- Dubrovnik već puca po šavovima, urbanizam već kasni na određeni način, a sve što se dogodilo je tu i ne može se ništa promijeniti. A ono što se može sada napraviti je urbana sanacija, neke vrste, istaknula  je Ursula Stanić Siništaj, predsjednica Društva arhitekata Dubrovnik.

- S obzirom na jako velike degradacije prostora, trebalo bi se pristupiti u biti sanaciji onoga što je već unakaženo. A ovo što je ostalo treba pod hitno napraviti plan zelene infrastrukture, koja je jedan sustav zelenih prostora, koji se nadovezuje jedan na drugi, rekla je Ines Hrdalo, krajobrazna arhitektica. 

Prenamjena zemljišta u zelene površine bit će sastavni dio izmjena i dopuna gradskih prostornih planova, no preostaje problem stambenog zbrinjavanja samih Dubrovčana.

-  Spremni smo određene površine pretvoriti u zelene, spremni smo ograničiti visinu gradnje itd., a što će biti s našim mladima? Gdje će oni? I zapravo tu leži odgovor u izgradnji ceste koju smo napravili od Mosta dr. Franje Tuđmana do Pobrežja, koja je otvorila nove vidike i horizonte, izjavio je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković. 

- Mjesto za građane je povlačenje negdje na margine, a centar povijesne jezgre, centar grada, pretvara se u nekakve turističko apartmanske prostore, smatra Đuro Capor iz "Srđ je Grad".

Bez odlučnih intervencija, Dubrovnik bi uskoro mogao postati grad po mjeri samo turista.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!