Dubrovnik poziva digitalne nomade

12:58 / 21.03.2021.

Autor: Dnevnik u podne/HRT/I.B.

Dubrovačke zidine

Dubrovačke zidine

Foto: HTV / HRT

Nekad davno s oruđem i oružjem za lov, a danas s mobitelom, tabletom i prijenosnim računalom, nomadi su prešli put od pravih do digitalnih. Hrvatska je jedna od prvih zemalja koja od ove godine prepoznaje digitalne nomade i u zakonu. Naravno, njih privlači privremeni boravak i rad u Hrvatskoj, a Hrvatskoj je otvorena nova turistička mogućnost. Dubrovnik kampanjom poziva njih 10 na besplatni jednomjesečni boravak.

Digitalni nomadi nisu poslom vezani za jedno mjesto zbog čega mogu putovati tijekom cijele godine.

Tea Jurišić
, primjerice, bavi se ilustracijom i dizajnom. A u destinacijama dulje borave.

- Uživam jer nema gužve i turista, baš se veselim vidjeti kako dubrovačke zidine izgledaju i šetnji kroz povijest, ističe Ludwig Glockhoffer iz Njemačke.

Prilika je to za razvoj novog oblika turizma, pa je i Hrvatska turistička zajednica pokrenula kampanju pod nazivom "Hrvatska, vaš novi ured!"

- Trenutno je period u kojem se Hrvatska tek treba profilirat kao destinacija za digitalne nomade s tim da imamo još puno rada na infrastrukturi, na sadržajima kao što su co-working prostori i slično. Ali definitivno je zanimljiva zato što puno zemalja na svijetu nije uključeno u nekakve tipa porezne pogodnosti, ističe Barbara Lončarić Lučić.

U Dubrovniku su otišli korak dalje - nakon natjecanja, otvorenog do 31. ožujka, znat će se 10-ero dobitnika besplatnog smještaja i turističkih tura u trajanju od mjesec dana. Sudjelovat će u programu jačeg pozicioniranja Grada među digitalnim nomadima.

- I ovo će bit jedna sjajna prilika i nama jedna pomoć zapravo strateška da vidimo nakon feedbacka i povratne informacije koju ćemo imati od tih naših 10 dobitnika kako u kojem smjeru možemo dalje napredovati i razvijati se, naglasila je direktorica TZ-a grada Dubrovnika Ana Hrnić.

A prostora za napredak ima - od infrastrukture, poput zajedničkih prostora za rad, do raznih usluga i sadržaja.

- Jedan čovjek iz Kalifornije nas je kontaktirao koji bi došao ovo ljeto i on je zainteresiran doći u Dubrovnik isključivo radi VK Jug i za usavršavanje vaterpola, kaže Barbara Lončarić Lučić.

Predispozicije i potencijal su tu. Samo ih treba nadograditi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!