18:10 / 16.10.2020.

Autor: Vicko Dragojević/Dnevnik/IMS/HRT

Dubrovnik se veseli svakom kruzeru

-

-

Foto: - / -

U vrijeme kada je kruzing industrija u cijelom svijetu gotovo potpuno zamrla, sami gosti kažu da čak i u ovakvo vrijeme, putovanje može biti vrlo zanimljivo.
Prošle godine vijest da je u Dubrovnik uplovio mali kruzer sa samo 30-ak gostiju vjerojatno ne bi dobila nikakvu pozornost, no u "novom normalnom" to je itekakva vijest!

Kruzerom "Adriatic Sun" točno 31 turist iz Sjedinjenih Država obilazi jug zemlje. U vrijeme kada je kruzing industrija u cijelom svijetu gotovo potpuno zamrla, sami gosti kažu da čak i u ovakvo vrijeme, putovanje može biti vrlo zanimljivo.

Iako bi inače dugo čekao slobodan vez, ovaj je put mali kruzer dočekalo slobodno mjesto odmah pokraj gruške place. Kapetan broda "Adriatic Sun" Nikola Vuković tvrdi, poštujemo sve upute stožera i nismo imali ni jedan slučaj zaraze ove godine.

- Čim gosti dođu, odmah ih upoznajemo s mjerama distanciranja, dezinficiranja ruku, nošenja maski. Zaposleni također - svaki dan se mjere i temperatura prije dolaska na posao, nosimo maske, rukavice, rekao je Vuković.

Na posljednjem ovogodišnjem putovanju gosti su bili Amerikanci.

- Morali smo otkazati 7 putovanja ove godine, gotovo sve što smo planirali. Hrvatska nam je bila posljednja nada; to je bila jedina država u Europi koja nam je bila otvorena. Nije bilo jednostavno, morali smo napraviti test na COVID 48 sati prije dolaska, rekao je Ed Reder, vlasnik putničke agencije.

Sami gosti ne boje se zaraze, veći je problem bio - kako stići u Hrvatsku.

- Bilo je nevjerojatno vidjeti sve stare gradove i trgove prazne, imali smo gradove samo za sebe, imali smo restorane samo za sebe, rekao je putnik na kruzeru Dave.

- Ovo smo planirali još prošle godine, ali zbog koronavirusa bilo nas je strah da će putovanje biti otkazano, sve dok nismo čuli da je Hrvatska otvorena za Amerikance. Ljudi su već uplatili putovanje, i planirali su sada putovati, rekla je Shannon, putnica s kruzera.

Sezona kruzera došla je svome kraju, mali brodari ipak su zadovoljni.

- U udarnom terminu, u osmom mjesecu, smo imali u jednom trenutku 8 brodova. U isto vrijeme, na Jadranu. Split nam je bio glavna polazišna luka ove godine, Opatija je imala jedan veliki porast polazaka brodova, s obzirom na blizinu emitivnih tržišta, rekao je Miho Bender, voditelj ureda u Dubrovniku.

Sada svi gledaju prema idućoj godini, s nadom da će se sve vratiti na staro.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!