10:39 / 16.03.2022.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Dužnosnik ECB-a: Inflacija u EU da, recesija ne

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Cijene će u Europskoj uniji i dalje rasti ubrzanim tempom, ali gospodarstvo neće pasti u recesiju zbog ruske invazije na Ukrajinu, rekao je potpredsjednik Europske središnje banke (ECB) Luis de Guindos.

- Inflacija je bila visoka i prije i bit će još viša, ali nećemo ući u recesiju, rekao je Luis De Guindos u intervjuu za španjolsku televizijsku postaju.


- Ni naši najcrnji scenariji ne predviđaju recesiju u europskom gospodarstvu, naglasio je dužnosnik ECB-a.


Upitan može li se ta prognoza promijeniti ovisno o trajanju sukoba, De Guindos je rekao da je to vrlo teško predvidjeti i da su mogli izraditi samo scenarije koji se temelje na pretpostavkama uglavnom o kretanju cijena sirovina.


ECB je prošlog tjedna zbog rata u Ukrajini snizio prognozu rasta gospodarstva eurozone u ovoj godini za pola postotnog boda, na 3,7 posto, a potvrdio je prognozu o 2,8 postotnom rastu u 2023. godini.


Znatno su pak podigli prognozu ovogodišnje inflacije, s 3,2 na 5,1 posto. U 2023. bi se trebala spustiti na 2,1 posto i biti viša za 0,3 postotna boda, no što je banka prognozirala u prosincu.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!