Rekordne cijene goriva: Vlada ukida zelenu naknadu od 50 lipa po litri

15.03.2022.

19:31

Autor: Silvana Skočajić/Dnevnik/P.F./HRT

Cijene goriva

Cijene goriva

Foto: Dnevnik / HRT

Od ponoći je ponovno skuplje gorivo i točimo ga po rekordnim cijenama. Najviše su porasle cijene dizelskih goriva - spremnik od 50 litara sada je prosječno skuplji čak 70 kuna. Ovaj tjedan Vlada će donijeti novu uredbu kojom bi gorivo trebalo biti jeftinije 50 lipa po litri.

Na Ininim benzinskim postajama litra eurodizela stoji 13,91 kunu, što je 1,40 kuna više nego jučer. Eurosuper 95 umjesto 12,18 kuna stoji 13 kuna. Eurodizel plus poskupio je na 15,03 kune, a cijena eurosupera 100 sada je 14,06 kuna. I cijena plavog dizela obara rekorde. Cijena plavog dizela od devet i pol kuna zaustavila je ribarske brodove u splitskoj luci. Ribarima se više ne isplati loviti.

Cijena plavog dizela od devet i pol kuna zaustavila je ribarske brodove u splitskoj luci. Ribarima se više ne isplati loviti.

- Kad mi je otac išao u ribolov, i imao moje godine, kilogram srdele je bilo kao litra nafte. Sad je litra nafte tri kilograma srdele. Ne znam do kada ćemo moći funkcionirati - nije dobro, objasnio je ribar Dražen Arković.

- Preko pet kuna smo nerentabilni, a sada je devet i pol danas. A kažu da će idući tjedan najvjerojatnije još poskupjeti. Mi sebe u toj cijeni uopće ne vidimo, istaknuo je predsjednik Ceha ribara Splitsko-dalmatinske županije Antonio Šunjić.

A nova cijena dizela problem je i za javne prijevoznike koji također mjesecima gomilaju gubitke.

 - Ova situacija je nešto što nije normalno i što treba djelovati na svim razinama da bi se ovaj udar, pogotovo na nas javne prijevoznike, što manje odrazio na same putnike, naglasio je Miroslav Delić, predsjednik Uprave Prometa Split.

Očekuju pomoć i grada i države. A nakon prošlotjednog ograničavanja marže i smanjenja trošarina, Vlada od četvrtka najavljuje ukidanje zelene naknade za distributere.

- One se tiču prije svega dijela umješavanja biogoriva. Na taj način ćemo omogućiti da našim distributerima cijena prosječno padne do pola kune. Očekujemo učinke ovog našeg poteza u narednim tjednima kada se prilagode tome. Ova uredba vrijedit će do kraja ove godine, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

- Mi ćemo sa tim izmjenama, koje će postati važeće za otprilike dva tjedna, dodatno smanjiti cijenu goriva i dizela i benzina, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Zasad se ne zna hoće li ukidanjem naknade cijene goriva sljedećih tjedana ipak biti niže.

- Glavna komponenta izračuna konačne maloprodajne cijene naftnih derivata je nabavna cijena, nazovimo je tako, goriva sa Mediteranskog tržišta. Ako ta cijena bude i dalje rasla, bez obzira na ovo što je smrznuto kod nas, možemo vidjeti nastavak rasta cijene maloprodajnih goriva u Hrvatskoj, smatra Tin Bašić, osnivač portala cijenegoriva.info.

Ministri poručuju da se uredbe i odluke donose postupno, u skladu sa situacijom koja se mijenja iz tjedna u tjedan.

- Ideja je da se nekim malo koordiniranijim pristupom prione toj temi kako bi se, između ostalog, i na svim područjima sastavnica izračuna ukupne cijene litre benzina zapravo imao jedan koliko toliko adekvatan odgovor koji bi ublažio cijenovne pritiske, ali u isto vrijeme osigurao sigurnu isporuku tih istih energenata, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

S obzirom na propisane minimalne trošarine, Vlada ima prostora za njihovo daljnje smanjivanje, dok se u ovom trenutku ne razmišlja o snižavanju stope PDV-a na goriva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!