DZS: Inflacija u Hrvatskoj u lipnju usporila na 7,7 posto

30.06.2023.

11:47

Autor: HRT/V.G./Hina

Inflacija u lipnju usporila na 7,7 posto

Inflacija u lipnju usporila na 7,7 posto

Foto: Ilustracijas / Shutterstock

Stopa inflacije u Hrvatskoj, mjerena indeksom potrošačkih cijena, usporila je u lipnju na 7,7 posto na godišnjoj razini, objavio je u petak DZS, što predstavlja usporavanje inflacije sedmi mjesec zaredom te najnižu stopu inflacije od ožujka lani.


Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojem je u lipnju stopa inflacije iznosila 7,7 posto u odnosu na lipanj 2022. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec, to jest svibanj ove godine, bila viša za 0,9 posto.

Stopa inflacije na godišnjoj razini smanjila se tako sedmi put zaredom, nakon što je u studenome prošle godine dosegnula rekordnih 13,5 posto. U prosincu rast je usporio na 13,1 posto, u siječnju je inflacija iznosila 12,7 posto, u veljači 12 posto, u ožujku 10,7 posto, u travnju 8,9 posto, a u svibnju 7,9 posto.

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, procijenjena godišnja stopa inflacije za skupinu u kojoj su hrana, piće i duhan iznosila je 13,6 posto, za industrijske neprehrambene proizvode bez energije 8,1 posto, za usluge 7,6 posto, dok je kod energije zabilježen pad za 3,3 posto, navedeno je u priopćenju DZS-a.

Na mjesečnoj razini, to jest u odnosu na svibanj ove godine, cijene u kategorijama hrane, pića i duhana te energije su porasle za po 1,4 posto, a usluga za 1,2 posto.

Istodobno, prema prvoj procjeni, cijene industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije pale su za 0,1 posto.

DZS je najavio da će konačne podatke o indeksu potrošačkih cijena u lipnju prema klasifikaciji ECOICOP (klasifikacija individualne potrošnje prema namjeni - European Classification of Individual Consumption according to Purpose) objaviti 17. srpnja 2023. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!