ECB kaznio Goldman Sachs zbog netočnog označavanja rizika

16.05.2023.

13:27

Autor: Hina/HRT/R.S.

Goldman Sachs

Goldman Sachs

Foto: Andrew Kelly / Reuters

Europska središnja banka (ECB) izvijestila je da je izrekla novčanu kaznu europskoj podružnici američke banke Goldman Sachs zbog netočnog označavanja rizika, ocijenivši da je "teško" prekršila propise.  

Goldman Sachs Bank Europe pogrešno je klasificirao izloženost kompanijama osam uzastopnih tromjesečja, od 2019. do 2021. godine, i dodijelio im niži stupanj rizika no što propisi određuju, utvrdio je u ponedjeljak ECB.

- Banka je ECB-u dostavila pogrešno izračunate brojke i time ECB-u onemogućila sveobuhvatan uvid u profil rizika, istaknuli su u ECB-u i dodali da Goldman Sachs nije pravodobno otkrio pogrešku zbog manjkavih internih kontrola.

Rizik određuje koliko kapitala banka mora rezervirati za potencijalne gubitke.

Goldman Sachs Europe dodijelio je određenoj imovini niži stupanj rizika i time u izvješćima navodio više kapitalne stope no što propisi određuju, ustvrdio je ECB.

Banka je "teško" prekršila propise, zaključila je središnja monetarna institucija eurozone, izrekavši joj novčanu kaznu od 6,63 milijuna eura.

Povreda propisa


ECB povredu propisa ocjenjuje u rasponu od "blage" do "iznimno teške.

Goldman Sachs istaknuo je u priopćenju da je "blisko surađivao s ECB-om" i "poduzeo sve potrebne korake" da riješi problem.

Glasnogovornik Goldman Sachsa rekao je da prepoznaju "ključnu važnost regulatornih obveza izvješćivanja", tvrdeći da su "u potpunosti" ispravili, kako navode, "naslijeđeni problem".

Banka još može osporiti ECB-ovu odluku pred Sudom Europske unije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!