Infobip pogurao suradnju startupova s Googleom i Goldman Sachsom

03.09.2022.

06:53

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/HRT

 Mentorstvo kao vjetar u leđa

Mentorstvo kao vjetar u leđa

Foto: Dnevnik / HRT

Regionalni tehnološki div i prvi hrvatski jednorog, odnosno tvrtka čija je tržišna vrijednost premašila milijardu dolara, Infobip, pokrenuo je, u suradnji s američkim tvrtkama Goggle i Goldman Sachs, program mentorstva za uspješne domaće start upove. U projekt je ušlo šesnaest inovativnih tvrtki kojima se tako širom otvaraju vrata globalnog tržišta...

Edukacijski robot probio se i u američke škole. Naša inovativna tvrtka STEMI, uključena u program mentorstva, nada se i novom poslovnom iskoraku.

- Uskoro u Hrvatskoj pokrećemo kampanju grupnog financiranja kako bi naš projekt Škola budućnosti proširili na 200 škola i 4.000 učenika. Sudjelovanje u ovom mentorstvu nam je omogućilo da naučimo puno više o američkom obrazovnom sustavu, da ostvarujemo suradnju s vodećim tehnološkim kompanijama i proširimo naše programe po Americi, rekao je Marin Trošelj, direktor STEMI-ja.

Suradnju domaćih startupova s poznatim Googleom i vodećom investicijskom bankom Goldman Sachs pogurao je naš jednorog Infobip - tvrtka čijim se tehnološkim servisima i uslugama koristi više od pet milijardi ljudi.

- Oni će puno toga naučiti ali najveća vrijednost je taj osobni kontakt, upoznavanje tih ljudi. To će sutra njima, nadam se, pomoći doći do investitora, klijenata, novih korisnika. To otvara vrata novom tržištu, rekao je Ivan Burazin, član Uprave Infobip-a.

Uspjeh naših startupova prepoznao je američki Goldman Sachs. Kažu da smo na putu sličnom onom Estonije i Izraela u počecima njihova tehnološkog buma.

- Uključili smo se u ovo partnerstvo i kako bismo pomogli razviti mrežu fondova za rizični kapital, ulaganje i rast i na taj način poduprli budući razvoj hrvatskih tvrtki, rekla je Sabina Cerić, Goldman Sachs.

I u Googleu podržavaju suradnju s liderima naših inovativnih tvrtki.

- Naš tim osigurao je nekoliko mentora koji će poduprijeti razvoj ekosustava u ovom europskom tehnološkom središtu u nastajanju, rekao je Scott Carpenter, direktor Google Jigsawa

Četveromjesečni mentorski program privukao je za sada 16 prodornih tvrtki, među kojima je i osječka Orqa - svjetski lider u razvoju videonaočala za pilote dronova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!