EIB Zagrebačkoj banci daje neograničeno jamstvo za kredite klijentima

18.09.2023.

13:21

Autor: A.V./HRT/Hina

EIB Zagrebačkoj banci daje neograničeno jamstvo za kredite klijentima

EIB Zagrebačkoj banci daje neograničeno jamstvo za kredite klijentima

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Zagrebačka banka (Zaba) i Europska investicijska banka (EIB) potpisale su Sporazum o neograničenom jamstvu koji će Zabi omogućiti izdavanje do 300 milijuna eura novih kredita svojim klijentima.

- Kroz daljnja ulaganja krajnjih klijenata, očekuje se ukupni učinak na hrvatsko gospodarstvo do 420 milijuna eura, u slučaju da se jamstvo u potpunosti iskoristi, istaknuto je u zajedničkoj objavi za medije Zabe i EIB-a.

Transakcija je usmjerena subjektima privatnog sektora s 250 do 3.000 zaposlenih te subjektima javnog sektora, dok će djelomično biti usmjerena i na održivost.

Naime, 20 posto ukupne vrijednosti kreditnog portfelja koji će Zaba kreirati namijenjeno je ulaganjima u alternativne održive izvore energije te u projekte energetske učinkovitosti za postojeće poslovne i javne zgrade, navedeno je.

Kako je pojašnjeno, Zaba će od EIB-a dobiti delegirano djelomično jamstvo za svaki kredit u vrijednosti od 150 milijuna eura. Nadalje, uz primjenjivu stopu jamstva od 50 posto, Zaba će uspostaviti portfelj novih zajmova u vrijednosti do 300 milijuna eura.

Navedeno je i da će sporazum o jamstvu s EIB-om Zabi omogućiti preuzimanje većeg rizika na zelenim projektima.

- Riječ je o prvoj EIB-ovoj povezanoj operaciji podjele rizika za tranziciju poduzeća srednje kapitalizacije u Hrvatskoj provedenoj bez potpore EK-a, te drugoj s članicom Grupe UniCredit, istaknuto je u priopćenju, pri čemu se dodaje da odluke o svim zahtjevima za kreditiranje u okviru ove operacije ostaju u nadležnosti Zabe.

Sporazum su potpisali potpredsjednica EIB-a Teresa Czerwinska i predsjednik Uprave Zabe Ivan Vlaho, koji je ujedno i zamjenik direktorice UniCredit Grupe za srednju i istočnu Europu.

Potpisivanjem ovog sporazuma Zaba je postala prva i jedina hrvatska banka u EIB-ovom programu Linked Risk Sharing (LRS). Ova suradnja predstavlja značajnu polugu za daljnji rast hrvatskog gospodarstva, omogućujući nam da klijentima u segmentu srednje kapitaliziranih poduzeća i javnog sektora ponudimo još bolje uvjete kreditiranja. Osim toga, kroz ovu suradnju aktivno podržavamo održive projekte, posebno one usmjerene prema energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije, što je jedna od naših ključnih strateških odrednica, rekao je Vlaho u izjavi koja se prenosi u priopćenju.

Czerwinska je napomenula da ovo nije prva suradnja EIB-a sa Zabom, iznijevši procjenu da je od početka partnerstva Grupe EIB i Zabe omogućeno financiranje malih i srednjih hrvatskih poduzeća u iznosu većem od pola milijarde eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!