Ekonomska klima u Njemačkoj znatno pogoršana u rujnu

26.09.2022.

14:36

Autor: V.K./HRT/Hina

Njemačka ekonomija u padu

Njemačka ekonomija u padu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ozračje među poslovnim čelnicima u Njemačkoj u rujnu je izrazitije pogoršano i najlošije je od proljeća pandemijske 2020. godine, pokazalo je u ponedjeljak redovno mjesečno istraživanje instituta Ifo.

Ifo-v indeks poslovne klime u rujnu je potonuo za 4,3 boda u odnosu na kolovoz, na 84,3 boda, najnižu razinu od svibnja 2020. godine.

Stručnjaci su u prosjeku očekivali blaži pad, na oko 87 bodova, primjećuje agencija Dpa.

- Njemačko gospodarstvo klizi u recesiju, rekao je predsjednik Ifo-a Clemens Fuest, komentirajući rezultate najnovije mjesečne ankete provedene među čelnicima približno 9000 kompanija.

Sudionici istraživanja ocjenjuju lošijim kako svoju trenutnu situaciju tako i buduća gospodarska kretanja.

Ispitanici u svim sektorima uključenima u istraživanje, industriji, uslugama, maloprodaji i građevinarstvu, ocijenili su da su izgledi lošiji nego u kolovozu.

Njemačko gospodarstvo pogođeno je nizom čimbenika, uključujući rat u Ukrajini, energetsku krizu, probleme u globalnoj trgovini i povećanje kamatnih stopa, što poskupljuje kredite i investicije.

Pandemija ostaje važan čimbenik, napominju u institutu. Kineska politika nulte tolerancije na covid i dalje opterećuje globalnu trgovinu jer stroge mjere suzbijanja koronavirusne zaraze remete poslovanje u lukama i tvornicama.

- Zbog kontinuirano visokih potrošačkih i cijena plina, nesigurne opskrbe, geopolitičkih rizika i rastućih kamatnih stopa, nema naznaka da će se ozračje u njemačkom gospodarstvu u skorije vrijeme poboljšati, izjavio je Ralf Umlauf, viši ekonomist banke savezne zemlje Hessen-Tiringije.

Indeks poslovne klime instituta za ekonomska istraživanja sa sjedištem u Muenchenu najvažniji je pokazatelj budućih trendova u najvećem europskom gospodarstvu, podsjeća Dpa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!