Ekonomski analitičar Neven Vidaković o novom paketu mjera

15.03.2023.

09:10

Autor: M.M./Studio 4/HRT

Ekonomski analitičar Neven Vidaković

Ekonomski analitičar Neven Vidaković

Foto: Studio 4 / HTV/HRT

Vlada je jučer predstavila detalje četvrtog paketa mjera pomoći za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata, vrijednog 1,7 milijardi eura. Cijene struje i plina ostaju iste, umirovljenici i socijalno ugroženi građani dobit će potpore, a osam proizvoda imat će fiksnu cijenu. Paket stupa na snagu 1. travnja. Novi paket mjera komentirao je ekonomski analitičar Neven Vidaković.

- Ako nam inflacija pada, a ekonomija nam je jaka, jer ministar je rekao da nema govora o recesiji, onda nam takav stimulativni paket mjera ne treba. A ako pričamo o paketu mjera najugroženijima to je mjera socijalne politike koja se nužno ne razlikuje od bilo kojeg drugog ekonomskog trenutka. Ako pričamo o ovome što se događa dvije stvari su najvažnije: proračun mora ići u rebalans. Proračun koji u trećem mjesecu ide u rebalans znači da prije tri mjeseca nije dobro napravljen što je bilo vidljivo i iz strukture proračuna. Druga stvar je da će HEP morati ići u dokapitalizaciju. Događa se da HEP kupuje po 10, a prodaje po 8 i ove godine će imati, neslužbeno se spominje, milijarde eura gubitaka, a isti gubitak će imati i sljedeće godine i mora ići u dokapitalizaciju. Kako će se biti dokapitaliziran, tako što će se država zadužiti i onda dati novac HEP-u. U  tom slučaju HEP je služio kao nekakav protočan bojler. Problem je što će se država zadužiti po visokoj kamati i morat će plaćati te kamate. Zar ne bi bilo logičnije da umjesto da imamo dvije godine jeftinu struju i onda ostatak života skupu struju, da smo 2-3 milijarde eura uložili na izgradnju elektrana kako bi trajno imali nižu cijenu struju. Ovo je bilo loše dizajnirano, rekao je Vidaković.

Cijeli razgovor s Nevenom Vidakovićem pogledajte u nastavku!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!