Erlić i Blakenborg uručili 12 ugovora o nepovratnim sredstvima korisnicima

20.03.2023.

20:22

Autor: I.Z./HRT/Hina

Novac

Novac

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i veleposlanik Kraljevine Norveške u Hrvatskoj Haakon Blakenborg uručili su u ponedjeljak 12 ugovora o bespovratnim sredstvima korisnicima iz Fonda za bilateralne odnose, ukupno vrijednih 1,13 milijuna eura.

Tako je Geotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu za inicijativu "Fleksibilni i pametni energetski sustavi za dekarbonizaciju zgrada" dodijeljeno 100 tisuća eura bespovratnih sredstava, kao i sveučilištu u Splitu za inicijativu "OTIMEDT - Razmjena tržišta inovacija oceanske tehnologije za Dalmaciju i Trndelag".

Istarskoj Regionalnoj Energetskoj Agenciji dodijeljeno je gotovo 100 tisuća eura za inicijativu "COOPwind - Bilateralna suradnja za proizvodnju energije na moru", kao i gradu Cresu za inicijativu "Poticanje energetske tranzicije i otpornosti na otocima - FETREC Islands".

Među ostalima, riječki Tehnički fakultet dobio je nešto više od 99 tisuća eura za projekt isplativog prikupljanja obnovljive energije na hrvatskim otocima.

- Osnovni cilj tih ugovora je doprinijeti smanjenju ekonomskih i socijalnih razlika u europskom gospodarskom prostoru. Sada ćemo imat mogućnost podići naš standard i približiti se onim najrazvijenijim zemljama članicama Europske unije, izjavio je tom prigodom ministar Erlić.

Norveški veleposlanik Blakenborg istaknuo je uvjerenje da će Hrvatska ostvariti svoj potpuni potencijal kojeg ima u obilju. "Hrvati su dobri partneri Norveškoj, a male zemlje se moraju držati zajedno", rekao je.

Fond za bilateralne odnose sufinanciran je iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Norveškog financijskog mehanizma za razdoblje od 2014. do 2021. godine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!